CHRIS SPEED TRIO

Hammondorgel en klarinet zijn al decennia voorbij het hoogtepunt van hun populariteit. Het ronkend orgel wordt vaak gezien als gezellige curiositeit en het rietinstrument gaat gebukt onder een hardnekkig Dixieland-verleden. Toch spelen uitgerekend deze instrumenten de hoofdrol in het Chris Speed Trio. Slechts ondersteund door drummer Ben Perowsky, maken organist Jamie Saft en klarinettist Chris Speed op het album `Iffy' korte metten met het suffe imago.

Saft plaatst kokende en rondzingende akkoorden en vuurt staccato melodielijnen af met de intensiteit van een elektrische storm. Hij zet met zijn linkerhand een stevige bas neer die broeit en swingt, terwijl hij met rechts door de hoge registers raast. Ook bandleider Speed gooit alle remmen los. Zijn klarinet trilt, gilt en kronkelt zich een weg langs schorre toonladders en schrille uithalen. Op tenorsaxofoon doet Speed het wat rustiger aan, maar ook dan is de samenwerking met Saft hecht en energiek. De negen nummers op de cd variëren van abstracte soundscapes en springerige neo-bop tot stuwende rock. En, zodat iedereen weet dat we hier te maken hebben met een New Yorks bandje uit de Knitting Factory-stal, er wordt ook nog een flinke dosis klezmer aan de mix toegevoegd.

Chris Speed Trio: Iffy (Knitting Factory, KFW-275)

    • Edo Dijksterhuis