Bijna akkoord over systeem transfers

De FIFA verwacht half januari een overeenkomst met de Europese Unie te kunnen sluiten over een nieuw transfersysteem. Dit heeft secretaris-generaal Michel Zen-Ruffinen van de wereldvoetbalbond gisteren in Brussel verklaard na een drieëneenhalf uur durend onderhoud met een delegatie van de Europese Commissie.

De wereldvoetbalbond FIFA, de Europese voetbalbond UEFA en de internationale spelersvakbond FIFPro kregen in Brussel nog eens te horen aan welke voorwaarden de aanpassingen van het transfersysteem moeten voldoen.

Na afloop trokken de verschillende organisaties uiteenlopende conclusies. De Europese Unie zou het volgens de lezing van Zen-Ruffinen in grote lijnen eens zijn met de voorstellen die de voetbalbonden op 31 oktober jl. hebben ingediend. Theo van Seggelen, secretaris van de FIFPro, sprak juist van een ,,zeer vruchtbare dag voor de spelersvakbond''.

Volgens Van Seggelen ligt de Europese Commissie vrijwel op één lijn met de opvattingen van de FIFPro. De spelersorganisatie heeft dan ook geen behoefte aan het nemen van nieuwe initiatieven en wacht de volgende bijeenkomst in Brussel, volgende week woensdag, met vertrouwen af.

De Europese Commissie is het volgens Van Seggelen juist op een aantal essentiële punten niet eens met de voorstellen van FIFA/UEFA. Volgens de plannen van de voetbalbonden zouden clubs straks spelers voor drie jaar mogen vastleggen. Van Seggelen: ,,Net als de FIFPro wil de Europese Commissie dat spelers na een jaar naar een andere club mogen overstappen. Objectieve criteria, afhankelijk van salaris en duur van het contract, bepalen dan de vergoedingssom.''

Ook een ander voorstel van de FIFA/UEFA vond geen genade bij de Commissie in Brussel, die vrij verkeer van personen ook in de voetbalwereld wil waarborgen. Als club en speler met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan moet de club de vrijheid hebben om een afkoopsom te bepalen, vinden FIFA/UEFA. Van Seggelen: ,,Ook daar wil de Commissie niet in meegaan.''

Tevens heeft de Europese Commissie de FIFA/UEFA erop gewezen dat clubs die spelers tot en met 23 jaar overnemen, een vergoedingssom moeten betalen aan de clubs die de betreffende voetballer hebben opgeleid. En niet aan de club waarvan de speler afkomstig is, zoals FIFA/UEFA voor ogen hebben.

Zen-Ruffinen verklaarde dat er nog aan verschillende belangrijke zaken gesleuteld moet worden. ,,Maar we zijn niet ver van een overeenkomst'', zei hij tegenover het persbureau Reuters. ,,Aan de contracten zullen we nog moeten werken.'' Ook Gerhard Aigner, secretaris-generaal van de Europese voetbalunie UEFA, was optimistisch gestemd. ,,We hebben meer respons ontvangen van de Commissie dan voorheen. Er is een basis om tot een akkoord te komen.''

Van Seggelen reageerde met verbazing op de reacties van de bonden. FIFA en UEFA willen in maart het akkoord besproken hebben met de achterban en in juli zouden de nieuwe regels van kracht moeten zijn. ,,Maar als FIFA en UEFA de opvatting van de Europese Commissie zo interpreteren kan het nog veel langer duren'', aldus Van Seggelen.

De Europese voetbalunie en de gezamelijke Europese televisiemaatschappijen hebben woensdag in Nyon het televisiecontract voor EURO 2004 ondertekend. Over de inhoud en het bedrag dat ermee is gemoeid waren de UEFA en de EBU het vorig jaar al eens geworden. De EBU, waartoe ook de NOS behoort, betaalt 1,1 miljard gulden voor de uitzendrechten van de eindronden in Portugal.