Belgische justitie begint onderzoek naar smeergeld

Het openbaar ministerie in België heeft besloten tot een vooronderzoek in de smeergeldaffaire rond Club Brugge. Dat heeft Brugse procureur des konings, J.M. Berkvens, vanmorgen meegedeeld.

Begin deze week besloot ook het bondsparket van de Belgische voetbalbond om de affaire te onderzoeken. Drie trainers van de club hebben toegegeven enveloppen met geld te hebben aangenomen van de Joegoslavische spelersmakelaar Ranko Stojic. In de affaire wordt ook PSV-trainer Erik Gerets genoemd. Hij was ten tijde van de omkoping hoofdtrainer bij Club Brugge. Gerets ontkent geld te hebben aangenomen. Stojic zegt nooit iets te hebben gegeven.

Het vooronderzoek is volgens Berkvens vooral bedoeld om vast te stellen wanneer de omkoping heeft plaatsgevonden. Dat is van belang omdat niet-ambtelijke omkoping in België pas sinds april vorig jaar strafbaar is.

Berkvens: ,,Ik wil de feiten rond Stojic & co absoluut niet bagatelliseren. Maar ik kan me niet halsoverkop in een strafrechtelijk onderzoek storten, zonder dat ik eerst duidelijkheid heb of ik wel te maken heb met mogelijk strafbare feiten.'' Het vooronderzoek zal niet worden uitgevoerd door de plaatselijke politiedienst.

In de kluis bij Club Brugge ligt voor tienduizenden guldens aan smeergeld, verpakt in drie enveloppen. Twee zijn nog in originele staat, compleet met de namen van de hulptrainers René Verheyen en Hans Galjé op de voorkant. Aanknopingspunt voor het onderzoek is het handschrift van de gulle gever op deze enveloppen.

Van de derde hulptrainer, Alex Querter, ligt 400.000 Belgische frank in de kluis. Querter was, in tegenstelling tot zijn twee collega's, niet met zijn envelop rechtstreeks naar de clubleiding gestapt. Pas later bekende hij geld te hebben aangenomen. Toen had hij de oorspronkelijke 20.000 Duitse mark uit zijn envelop al bij een bank omgewisseld voor franken. Querter gaf dat geld terug, maar werd toch ontslagen.