Amsterdamse beurs op breed front omlaag

De uitverkiezing van de Amerikaanse president, die een einde maakte aan weken onzekerheid, kon de Amsterdamse beurs vanochtend geen positieve prikkel gegen. Het koersgemiddelde viel ruim 2 procent terug.

Wolters Kluwer kon niet profiteren van de aankondiging van kostenbesparende maatregelen en de opgave van het streven de uitgeverijen te integreren. Het uitgeversconcern daalde na het middaguur tot 27,70 euro, een min van 3 procent. Concurrent VNU kreeg eveneens een tik en ging 4,8 procent omlaag.

De uitgevers bleven daarmee in lijn met de negatieve ontwikkelingen op het Damrak. De graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-index, stond vanochtend na het middaguur op 638,94 punten, een min van 13,02. Het merendeel van de hoofdfondsen stond tegen het einde van de ochtend in het rood. Vooral de technologiesector zat als gevolg van de lagere koersen gisteren op de Amerikaanse schermenbeurs in de hoek waar de klappen vielen.

ASM Lithography moest opnieuw terrein prijsgeven. Het fonds noteerde een verlies van ruim 5 procent op 26 euro. Gisteren zakte het aandeel ook al ruim 10 procent, na een lagere waardering van een Amerikaanse zakenbank.

Ook ABN Amro leverde een meer dan gemiddelde bijdrage aan de terugval van de AEX-index. De bank leed onder de lagere waardering van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, die een waarschuwing voor de hele bankensector heeft afgegeven. De koers van ABN Amro, dat gisteren ook al ruim inleverde, daalde met bijna 5 procent tot 24,83 euro.

Een ander fonds dat negatief de aandacht trok was Gucci. Het Italiaanse modehuis kwam vanochtend met derde-kwartaalcijfers die boven verwachting waren. Gucci hield echter vast aan eerdere voorzichtige voorspellingen over het gehele jaar. Het aandeel viel daarop terug met 4,34 procent op 100,20 euro.

Beleggers wisselden hun technologiefondsen in voor vooral chemische en voedingsbedrijven. Numico prijkte bovenaan de AEX-index met een winst van bijna 2 procent op 54,25 euro. Gisteren ging het aandeel al met 3,8 procent omhoog. Ook Unilever en Akzo Nobel vielen in de smaak van beleggers. Heineken, Koninklijke Olie en Ahold moesten echter terug. DSM noteerde onveranderd.

Onder de middelgrote fondsen was Nutreco de winnaar. Het voedingsmiddelen- en veevoerconcern maakte vandaag bekend het bedrijf Ham over te nemen. Hierdoor wordt Nutreco de nummer twee op de Nederlandse pluimveemarkt. Het aandeel noteerde 2,39 procent hoger.

De Midkap zelf daalde 1,4 procent op 605,80 punten. Raambekleder Hunter Douglas was de grootste verliezer met 1,45 euro.

Nedlloyd leverde op 23,75 euro slechts 25 eurocent in van de euro winst van gisteren. Beleggers oordeelden gunstig over de uitkering die het concern krijgt uit de rijkelijk gevulde Nedlloydpensioenpot.