Zware gevechten in Gazastrook

Bij zware gevechten tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook zijn vanochtend vier Palestijnse politiemannen gedood en tientallen mensen gewond. De strijd duurde tot diep in de ochtend voort.

De gewelddadigheden begonnen in de eerste uren van de ochtend nadat tanks en bulldozers van het Israëlische leger 100 meter in zone A waren doorgedrongen – gebied dat onder volledige Palestijnse controle staat – om een zandwal weg te vagen die aan de rand van het vluchtelingenkamp Khan Yunes was opgeworpen. Het Israëlische leger meldde in actie te zijn gekomen na een Palestijnse aanval met automatische wapens op een Israëlische auto, waarbij twee vrouwen werden gewond. De bulldozers maakte eveneens drie Palestijnse woningen met de grond gelijk tegenover een van de Israëlische stellingen die de naburige joodse nederzetting Neve Dekalim beschermen. Uit die richting, aldus de Israëlische mededeling, was gistermiddag geschoten op de school van Neve Dekalim.

De Palestijnse veiligheidsdiensten openden het vuur op de Israëlische tanks, die terugschoten. Daarbij werden de vier politiemannen gedood. Volgens de Palestijnse politie vielen er zeker 45 gewonden.

Volgens de Palestijnen trok het Israëlische leger zich na ruim twee uur terug uit de Palestijnse sector. Maar schotenwisselingen duurden volgens ooggetuigen voort.

In de Palestijnse gebieden wordt dagelijks geschoten tussen de Palestijnen en Israël, maar de gevechten bij Khan Yunis waren de felste sinds weken.

In Hebron werd tegelijk een lid van de Palestijnse fundamentalistische beweging Hamas door Israëlische militairen doodgeschoten. In totaal zijn nu 327 mensen gedood sinds de Palestijnse opstand 28 september begon, van wie 275 Palestijnen en 13 Israëlische Arabieren.