Wenen en Praag leggen ruzie bij

Tsjechië en Oostenrijk hebben gisteren overeenstemming bereikt over hun conflict over de Tsjechische kerncentrale in Temelín.

Bondskanselier Wolfgang Schüssel en premier Miloš Zeman werden het – onder auspiciën van de EU in de persoon van Europees commissaris Günter Verheugen – gisteren na zeven uur onderhandelen in de stad Melk eens over een onderzoek naar de veiligheid van de centrale door een gezamenlijke commissie van deskundigen. De in oktober geopende centrale van Temelín blijft operationeel, maar tot het verslag van de commissie in mei of juni volgend jaar zal de centrale geen stroom leveren.

Het akkoord markeert het eind van een conflict dat de gemoederen in beide landen de afgelopen maanden zeer heeft beziggehouden en dat de betrekkingen tussen Tsjechië en Oostenrijk tot het diepste punt in tien jaar heeft gebracht. Volgens Oostenrijk is de centrale van Temelín onveilig; Tsjechië beweert het tegendeel. Oostenrijkse milieu-activisten hebben naar aanleiding van de kwestie-Temelín herhaaldelijk en langdurig de grens met Tsjechië geblokkeerd.

In het akkoord van Melk heeft Oostenrijk nu gedaan gekregen dat de veiligheid van de centrale en de gevolgen voor het milieu aan een controleerbaar onderzoek worden onderworpen. Premier Zeman heeft beloofd de bevindingen van de commissie te zullen respecteren. Of dat Oostenrijkse groenen van nieuwe protesten afhoudt, is nog niet duidelijk; zij hebben steeds de onmiddellijke sluiting van de centrale geëist. Maar in hun akkoord hebben Schüssel en Zeman afgesproken dat de grenzen open moeten blijven voor mensen en goederen. Ook is afgesproken dat beide partijen zich zullen onthouden van opruiende uitlatingen en dat men zich inspant om de wederzijdse relaties te verbeteren.