VOOR DE KERST - APPEL-CRANBERRY- MERINGUE

De bereiding van dit nagerecht gaat als volgt: doe de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine. Laat de machine een seconde of 10 draaien. Er is dan een korrelige massa ontstaan. Stort deze massa in een kom. Maak er met vochtige handen een bal van en verpak de bal in huishoudfolie. Leg de bal een half uur in de koelkast. Zet een met boter ingevette taartvorm (middellijn 22 cm) klaar. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de geschilde appels in stukjes. Verwijder klokhuizen en pitten. Doe de appelstukjes, met het citroensap, het kaneelstokje, de suiker en een scheutje water in een pan en stoof de appelstukjes een minuut of 10. Doe op het laatste moment de gewassen cranberry's in de pan en laat deze enkele minuten meestoven. Rol het deeg uit tot een ronde lap die royaal in de vorm past. Druk de opstaande deegrand goed aan. Schep de appelvulling in de taartvorm en bak de taart circa 30 minuten. Klop intussen de eiwitten met de helft van de poedersuiker stijf. Voeg de rest van de suiker toe en klop opnieuw stijf. Haal de taart uit de oven. Verlaag de oventemperatuur tot 175° graden. Bestrijk met behulp van een spatel de bovenkant van de taart met de geklopte eiwtten. Zet de taart nog eens ongeveer 20 minuten in de oven. Het witte schuim vertoont dan lichtbruine plekjes. Aan de buitenkant is het eiwit bros. Binnenin is het nog zacht. De taart is klaar.

    • Anne Scheepmaker