Verhelderende talkshows over moderne dans

Een kleine twee maanden geleden vond de eerste `dance-talkshow' van David Zambrano plaats. Het concept hiervoor bestaat uit een half uur improvisatiedans van Zambrano met een door hem uitgenodigde gast, waarna Zambrano diegene interviewt. De Venezolaanse gastheer heeft een indrukwekkende rij namen op zijn gastenlijst staan; de `moeder' van de improvisatiedans, Simone Forti (VS/Italië) en zijn collega Jennifer Monson (VS) waren al in Amsterdam, gisteravond kreeg hij Anne Teresa de Keersmaeker (B) en Jordi Cortez (S) op visite. Choreografen Sasha Waltz en Meg Stuart komen nog en zij zijn niet de enigen in de reeks.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond het improviseren; op zoek naar vrijheid van beweging ging menig danser bij gebrek aan talent voor academische danstechniek, een voor dans afwijkende lichaamsbouw of een hekel aan de strakke regels, op zoek naar nieuwe wegen. Niet het resultaat maar het werkproces was belangrijk. En toeval werd troef, want de choreografie moest ter plaatse ontstaan. Sindsdien is improvisatie gemeengoed geworden, zij het dat de jeu er het laatste decennium wel af was. Zambrano blaast het fenomeen weer nieuw leven in en wordt overal ter wereld gevraagd om les te komen geven. Hij schijnt het goed te doen, want Anne Teresa de Keersmaeker was in het interviewgedeelte vol lof over zijn lessen bij haar Brusselse dansopleiding P.A.R.T.S. en haar gezelschap Rosas. Als een van de weinigen is hij in staat boven de ego's van de dansers uit te stijgen en een hechte teamsfeer te creëren.

Als je Zambrano op de live geïmproviseerde muziek van Michael Moore en Ab Baars ziet bewegen, kun je je daar wel iets bij voorstellen. Hij heeft de lachers op z'n hand en weet zelfs de als ijzingwekkend serieus bekend staande De Keersmaeker aan het glimlachen te krijgen. In haar twintigjarige carrière als danser en choreograaf, stond ze voor het eerst al improviserend voor een publiek. Zambrano temperde haar neiging tot esthetische gekweldheid. Veel onverwachts leverde het niet op, maar spannend was het wel. Eenmaal uitgedanst en aan de tafel op toneel pratend, nam De Keersmaeker Zambrano's rol van interviewer over. In al zijn onschuld vertelde hij over zijn militaire highschool-opleiding totdat hij al bulderend besefte dat hij de vragen zou stellen. De Keersmaeker gaf inzicht in alle intellectuele en vormgevingsvragen waarmee ze zat. Een verademing, want veel grote denkers zijn er niet in dansland. Wat ze van Zambrano leerde was het loslaten van de controle die ze als een bezetene wil hebben over ruimte en tijd, muziek en taal. Het was voor het publiek, dat voornamelijk bestond uit dansleerlingen, hier en daar wat hoog gegrepen maar absoluut voer voor de fans van de Belgische.

Zambrano's andere gast deze avond was de Spanjaard Jordi Cortez (36) die negen jaar bij het befaamde Britse gezelschap DV8 danste. In hun improvisatiedans kwam het talent voor clownerie van beide heren naar voren en wisten ze uit elk toeval wel een hilarisch slaatje te slaan. De twee muzikanten worden betast en Cortez mangelt Zambrano in onmogelijke houdingen. Bij hen werd het therapeutisch karakter dat de improvisatie vaak aankleeft, veranderd in een theatraal feest. Cortez, weer gestationeerd in Barcelona, zoekt het niet meer in dans alleen en werkt samen met acteurs, zo vertelde hij in het interview. Ook dat interview was een theatraal feest. De dance-talkshow Zambrano invites heeft tot nu toe prachtige avonden opgeleverd. Dat er maar meer mogen komen dan deze serie van zes avonden.

Dance-talkshow : David Zambrano invites Anne Teresa de Keersmaeker en Jordi Cortez. Muziek: Michael Moore, Ab Baars. Gezien: 12/12 Brakke Grond Amsterdam. Op 9/1 ontvangt Zambrano Meg Stuart en Osmany Tellez, op 13/2 Sasha Waltz en Palle Dyrvall, op 13/3 Frans Poelstra en Mark Tompkins. Inl. (020)6266866

of www.nestheaters.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen