`Ultimatum Nasdaq aan Londense beurs LSE'

Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs, heeft de London Stock Exchange (LSE), het Britse beursbedrijf, een ultimatum van een maand gesteld om akoord te gaan met een overname. Zo niet, dan zal de Nasdaq proberen samen met de Deutsche Börse in Frankfurt proberen een grensoverschrijdende aandelenmarkt te creëren.

Dat schrijft de Britse krant The Guardian, na het zien van een door de Amerikanen geschreven blauwdruk voor het nieuwe bedrijf. LSE-voorzitter Don Cruickshank zou het Amerikaanse voorstel vooralsnog hebben afgewezen. Een groot deel van de leden zou niet willen dat de LSE overgaat in Amerikaanse handen, maar wel een minderheidsbelang willen accepteren. Een Brits voorstel van die strekking is echter in New York koel ontvangen, aldus de krant.

De Londense beurs wist eerder dit jaar een vijandelijk bod van het Zweedse beursbedrijf OM Gruppen ter waarde van 800 miljoen pond (drie miljard gulden) af te houden. Door dat bod werd de voorgenomen fusie tussen de LSE en Deutsche Börse tot iX onmogelijk. Niettemin blijven alle betrokken partijen streven naar een zogeheten pan-Europees handelsplatform.

Ook de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs die zijn gefuseerd tot Euronext, zouden daarin kunnen figureren. Deutsche Börse heeft maandag aangekondigd een volledig beursgenoteerde onderneming te worden.

Hoeveel de Nasdaq voor de LSE wil betalen is onbekend. De Nasdaq ziet Londen na New York en zijn Aziatische bedrijven als de `derde knoop' in een geplande wereldwijde aandelenmarkt die 24 uur per dag in bedrijf is. Gordon Brown, de Britse minister van Financiën, zou het beurzenplan steunen.