Storm vertraagt tal van treinen en vliegtuigen

De zuidwesterstorm heeft vanochtend geleid tot vertragingen van het trein- en vliegverkeer. Treinen reden niet harder dan tachtig kilometer per uur en op Schiphol konden alleen de Kaagbaan en de kleine baan van Schiphol-Oost worden gebruikt, wat leidde tot vertragingen van één tot drie uur.

Tegen negen uur hief de NS de snelheidsbeperking op. De maatregel had tot flink oponthoud in de ochtendspits geleid.

Snelheidsbeperkingen van treinen komen volgens de NS ,,tamelijk zelden'' voor. ,,We schrijven incidenteel een lager tempo voor bij storm, vooral als het donker is en de machinist zelf niets kan waarnemen'', aldus een woordvoerder. ,,Het gebeurt ook als er, zoals vanochtend, meldingen binnenkomen van zwiepende bovenleidingen.''

Het wegverkeer had vanochtend ook last van de storm. Een omgewaaide lantaarnpaal op de A16 ter hoogte van de Moerdijkbrug zorgde voor grote problemen. Er ontstond een file van vijftien kilometer.

Ook op andere snelwegen waren de files langer dan gebruikelijk. De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad werd afgesloten, nadat een vrachtwagen was gekanteld door een hevige rukwind.

Bij Voorburg moest een weg worden afgesloten omdat platen van een pand in aanbouw volgens een politiewoordvoerder ,,als scheermesjes in het rond vlogen''. De weg ligt aan een afslag van de A12. Door de afsluiting ontstond een file van achttien kilometer op die snelweg tussen Waddinxveen en Voorburg.

Gistermiddag veroorzaakte een aantal storingen een chaos in het treinverkeer, die tot ver in de avond voortduurde. In grote delen van Nederland liepen tienduizenden passagiers in de avondspits aansluitingen mis. Honderden reizigers zaten geruime tijd vast in stilgevallen treinen. De grootste problemen ontstonden in de wijde omtrek van Eindhoven, waar een externe stroomstoring in de buurt van het verkeerscentrum van de NS alle computers lamlegde. Daardoor vielen seinen en wissels uit en kwamen treinen tot stilstand.

Dat leidde tot grote problemen in de treinenloop in de regio's Venlo, Roermond, Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Urecht. Indirect werd ook het treinverkeer vanuit Rotterdam en Amsterdam belemmerd. Op veel stations vielen de omroepinstallaties uit en probeerden NS-medewerkers met megafoons reizigers op de hoogte te brengen van de problemen.

Aan het begin van de avond ontstond een defect aan de brug over de IJssel tussen Arnhem en Zutphen, waardoor het treinverkeer richting Oost-Nederland stilviel. De oorzaak van het defect is nog onbekend. Tussen Utrecht en Arnhem deed zich bij Driebergen een sein- en overwegstoring voor, die het treinverkeer in de regio's rond beide steden lamlegde.

Tussen Putten en Harderwijk veroorzaakte een defecte trein oponthoud op het traject Amersfoort-Zwolle. Een wisselstoring bij Santpoort leidde tot vertragingen tussen Beverwijk en Haarlem.