Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de musical Spike U!, die vandaag in premiere gaat en gericht is tegen zinloos geweld. Verder het verhaal van Habtom Yohannes, een naar Nederland gevluchte Eritreër die veel kritiek heeft op de huidige VN-vredesmissie naar Ethiopie-Eritrea. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder meer reacties op het niet strafrechtelijk vervolgen van oud-burgemeester van Rotterdam B. Peper voor zijn declaratiegedrag en de mogelijkheid dat Al Gore zijn juridisch gevecht om het Amerikaanse presidentschap opgeeft. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Mythen der mensheid. Aflevering in een serie over wereldmythen behandelt de mythe van de Transsylvaanse vampier Dracula. Zit er een historische kern achter, of gaat het om een hersenspinsel? De werkelijkheid is vaak nog vreemder dan de fantasie en soms zelfs nog afschrikwekkender. Afl.: Dracula. Ned.1, 17.07-17.59u.

De zomer van 1823. Derde aflevering behandelt o.a. de uitspraak van Jacob van Lennep in zijn dagboek in 1823 over de vrije seksuele moraal en losbandigheid der Friezen. Hypocriet was dat wel want hij had op jonge leeftijd al een buitenechtelijk kind verwekt. Afl.: Franeker-Groningen: Ons kent ons. Ned.3, 20.30-20.55u.

Per saldo. Serie over economische ontwikkelingen gaat vanavond over Britse en Mediterrane werknemers die de gaten van de Nederlandse arbeidsmarkt dichten. Via speciale uitzendbureaus worden werknemers van buiten Nederland geronseld om personeel voor staalbouw en IT-branche te krijgen. Afl.: Gastarbeiders. Ned.3, 20.55-21.25u.

Van koninklijke huize. In deze aflevering onder andere een reportage over de tentoonstelling die koningin Beatrix maakte in het Stedelijk Museum in Amsterdam. RTL4, 22.15-22.45u.

Mittenmang und zwischendrin. Reportage over de joden in Berlijn en hoe zij zich in de hoofdstad van de bondsrepubliek voelen. ARD, 23.00-23.45u.

Hearts and Minds. In een experiment komt een groep chimpansees – afkomstig van de Amerikaanse luchtmacht – terecht in een dierenreservaat waar zij voor het eerst bomen en andere beesten zien. Hoe reageren de apen hierop en zullen hun herinneringen van invloed zijn op hun nieuwe leven? NGC, 23.00-24.00u.

Bewogen leven. Portret van Khozh-Ahmed Noechajev, stichter van de Tsjetsjeense maffia. Canvas, 23.10-0.10u.

PRAATPROGRAMMA

De hemelpoort. Gesprek met de Rotterdamse zangeres Frederique Spigt. Ned.3, 21.25u.

Barend & Van Dorp. Onder meer een gesprek met actrice Renée Fokker die vorige maand voor haar rol in de tv-film Het Paradijs op het televisiedramafestival in Genève werd bekroond met de titel beste actrice. RTL4, 22.45-23.45u.

Studio sport, na elven. Onder meer is te gast de ontslagen trainer van De Graafschap Rob McDonald. Ned.2, 22.55-23.45u.

Nachtstudio. Discussie met wetenschappers over de quantummechanica die op 14 december 1900 tijdens een bijeenkomst van natuurkundigen in Berlijn door Max Planck naar voren werd gebracht. ZDF, 0.30-1.30u.

DRAMA

Wet & waan. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.07-22.05u.

De tien geboden. Serie over de tien geboden behandelt het tweede gebod: Gij zult u geen gesneden beeld maken, noch u daarvoor neerbuigen, noch het dienen. Het gaat vooral over de confrontatie tussen dit gebod en de filmmaakster Fiona Tan zelf. Ned.1, 22.34-23.28u.

KUNST & MUZIEK

Liz, the Elizabeth Taylor story. Slot van een tweeluik over het leven van filmster Elizabeth Taylor. RTL4, 20.30-22.15u.

Het geheim van het Nederlandse lied. In deze eerste aflevering van een tiendelige serie over het betere Nederlandse lied spelen o.a. de groepen De Dijk, De Jazzpolitie, Doe Maar en het Circus Custers liedjes over de liefde. Ned.1, 22.05-22.34u.

Masterclass with Barbara Bonney. De Amerikaanse sopraan Barbara Bonney geeft jonge zangers aanwijzingen hun zang te verbeteren. BBC2, 0.20-1.00u.

FILM

Flatliners (Joel Schumacher, 1990, VS). Rooms aandoende thriller vol zondebesef, boetedoening en vergiffenis. Studenten in de medicijnen – onder wie Kiefer Sutherland en Julia Roberts – forceren bij zichzelf een tijdelijke hartstilstand om een kijkje te kunnen nemen in het hiernamaals. Symbolische fotografie van Jan de Bont. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Surviving the Game (Ernest Dickerson, 1994, VS). Zoveelste, wrede variatie op The Most Dangerous Game (1932). Om spannend uitje verlegen zittende Gary Busey en F. Murray Abraham mogen van Rutger Hauer in de wildernis jacht maken op Ice-T. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

Lone Star (John Sayles, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-23.10u.

Boomerang (Reginald Hudlin, 1992, VS). Narcistisch en stupide komisch vehikel voor superster Eddie Murphy. Alle vrouwen proberen deze yuppie-hengst te verleiden. Ook met Halle Berry, Grace Jones. BBC1, 23.50-1.45u.

Bustin' Loose (Oz Scott, 1981, VS). Hoofdrolspeler Richard Pryor schreef scenario voor `hartverwarmende' komische road movie waarin hij als ex-gedetineerde een bus met probleemkinderen bestuurt en en passant de Ku Klux Klan in zijn hemd zet. BBC1, 1.45-3.10u.

With Six You Get Eggroll (Howard Morris, 1968, VS). Familiekomedie met Doris Day als weduwe die in het huwelijk treedt met weduwnaar Brian Keith. Zij heeft drie zonen, hij heeft één dochter: een debuterende Barbara Hershey. Morgen, SBS6, 15.10-16.50u.