Prins Claus reikt prijzen toch zelf uit

Prins Claus heeft gistermiddag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam toch twee van de naar hem vernoemde prijzen uitgereikt. De 74-jarige prins zou wegens gezondheidsproblemen afwezig zijn, maar hij besloot op het allerlaatste moment toch te komen. Wel werd zijn toespraak uitgesproken door prins Willem-Alexander.

Tot verbazing van de aanwezigen kwam prins Claus zelf naar voren om de onderscheidingen aan de laureaten te overhandigen. In gepaste stilte zag de zaal hoe prins Claus vervolgens een ogenschijnlijk vrolijk, maar voor de zaal onverstaanbaar gesprek aanknoopte met de twee aanwezige winnaars.

Het Prins Claus Fonds eerde dit jaar personen en organisaties die zich inzetten voor verbetering van het leven en welzijn in de stad. Drie mensen moesten de hoofdprijs van 100.000 euro (220.000 gulden) delen. Twee van hen, de Braziliaanse bestuurder/politicus Jaime Lerner en een vertegenwoordiger van de Braziliaanse burgerorganisatie Viva Rio, Rubem Fernandes, namen de prijs in ontvangst. De derde winnaar, de Mexicaanse beeldend kunstenaar Francisco Toledo, was er niet wegens vliegangst.

Prins Willem-Alexander liet weten met gemengde gevoelens achter het katheder te staan. ,,Ik ben bedroefd en vereerd. Vereerd omdat mijn vader mij persoonlijk heeft gevraagd hem te vertegenwoordigen. Bedroefd omdat hij als gevolg van de operaties dit nu niet zelf kan doen.''