`Personeel Aldi is intimidatie zat'

Personeel van Aldi in Best legde gisteren het werk neer. ,,Staken doe je niet zomaar.''

In het distributiecentrum van Aldi, zegt vrachtwagenchauffeur Jack Poldervaart, gaat het zo: ,,Iedereen zit in de kantine omdat het pauze is. De chef komt binnen en zegt dat we vanavond allemaal een uur langer doorgaan. Als iemand protesteert, omdat hij iets moet doen thuis, dan wordt dat genegeerd. Of de leiding zegt: `Als jij het niet doet, dan komt het op je collega's neer.' Dan durven mensen geen nee meer te zeggen. Dit gebeurt heel vaak.''

Zo'n 200 medewerkers van het distributiecentrum van supermarktketen Aldi in Best hebben gisterochtend vier uur lang het werk neergelegd.

De werknemers zeiden genoeg te hebben van de ,,cultuur van intimidatie'' bij Aldi. Een greep uit de klachten: werknemers die ,,boos kijken'' tijdens een toespraak met de baas krijgen twee dagen later een schriftelijke waarschuwing op de mat. Overleg is er niet. Chauffeur Poldervaart (55): ,,We hebben het al zo vaak aangekaart bij de leiding. Dan luisteren ze beleefd en gaan op dezelfde voet verder.''

Aldi weigert commentaar tegenover de pers. Vijf managers van het distributiecentrum gaven het personeel wel een schriftelijke reactie. Zij verklaarden onder meer dat `het leidinggevende personeel met onmiddellijke ingang start met betere omgangsvormen, uitgaande van een positieve en waarderende grondhouding' en dat `de werkdruk alle aandacht krijgt'. Ook werd gemeld dat geen represailles volgen tegen personeel dat niet bereid is over te werken.

Aldi is een Duits concern met een hoofdkantoor, zes distributiecentra en een onbekend aantal supermarkten in Nederland. Het is een zeer gesloten familiebedrijf. Het publiceert zo min mogelijk cijfers en doet nooit mededelingen over het aantal winkels, personeelsleden of winkelvloeroppervlak. Het telefoonboek vermeldt geen nummers van Aldifilialen.

Aldi onderscheidt zich met hele lage prijzen en concurreert met Basismarkt, Lidl en Dirk van den Broek. Omdat alle supermarkten hun prijzen het afgelopen jaar hebben verlaagd is de concurrentie ,,moordend'' zegt Ron Peters, bestuurder van FNV Bondgenoten. Volgens chauffeur Poldervaart moeten de werknemers steeds harder werken, hoewel het volgens hem wel goed gaat met het bedrijf.

Zo'n staking is een zeldzaamheid in de supermarktwereld, zegt Peters. ,,Men is daar over het algemeeen trouw aan de baas, gedienstig.'' Poldervaart: ,,Staken doe je niet zomaar. Dat is emotioneel voor mensen, ze zijn vaak trouw of bang voor represailles. Collega's die nooit voor zichzelf opkomen zaten daar gisteren opeens. Ze zijn het echt zat.''

Begrijp Poldervaart niet verkeerd: hij houdt van zijn werk en Aldi betaalt iets beter dan de CAO. Maar de intimidatie gaat te ver, zegt hij. ,,Vroeger hoorde je nog mensen bij ons fluiten op het werk. Dat is er niet meer bij. Ik zou al blij zijn als de leiding af en toe zei: `Jongens, dat hebben we met z'n allen mooi geklaard'.'' Een aantal ,,goede krachten'' is vertrokken wegens de cultuur, zegt Poldervaart. ,,Dat is jammer, zegt de leiding dan, maar we gaan verder. De werkdruk neemt dan toe voor de mensen die blijven.''

Een citaat uit een `waarschuwingsbrief' aan een andere werknemer: ,,De chef heeft een toespraak gehouden voor de chauffeurs. Tijdens deze toespraak viel uw gedrag op in negatieve zin. Het zeer negatieve en irritante gedrag heeft u ook op (...) tot uiting laten komen. U bent daar vervolgens mondeling op gewezen (...). Aangezien u in herhaling treedt, waarschuwen wij u nu schriftelijk.''

    • Frederiek Weeda