`Paar moet afspraken over zorg vastleggen'

. Partners zouden in samenlevings- of huwelijkscontracten moeten vastleggen hoe zij de zorg voor kinderen en het huishouden gaan verdelen. Daarvoor heeft GroenLinks vandaag gepleit tijdens een debat in de Tweede Kamer over het emancipatiebeleid.

,,Waarom wordt wel uitgebreid vastgelegd hoe de bezittingen worden verdeeld, en niet zoiets belangrijks als de manier waarop je met arbeid en zorg omgaat'', zei I. van Gent (GroenLinks).

Andere Kamerleden vroegen zich af of Van Gent dit serieus meende. ,,Dit is zeker niet ludiek bedoeld'', antwoordde ze. Van Gent zei wel dat de overheid dit niet moet gaan afdwingen. ,,Dit kan natuurlijk alleen op basis van vrijwilligheid. Maar de overheid kan het met een campagne wel gaan stimuleren'', zei Van Gent in een toelichting. Gemeenteambtenaren of notarissen zouden stellen hierop kunnen wijzen als ze in ondertrouw gaan of de huwelijkse voorwaarden opstellen.

Van Gent kreeg weinig bijval van de Tweede Kamer en staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken). Verstand noemde het wel een ,,prikkelende gedachte'', maar ze vond het er toch erg op lijken dat de overheid zou gaan ,,interveniëren in het private domein''.

Een brede meerderheid van de Kamer had kritiek op het emancipatiebeleid van Verstand. ,,Concrete maatregelen blijven maar uit'', zei het Kamerlid Visser (CDA). In de brief over het emancipatiebeleid voor 2001 was Visser ,,ontelbare malen studies en onderzoeken'' tegengekomen. PvdA, D66 en GroenLinks en VVD sloten zich hier in grote lijnen bij aan. De Kamer bespreekt in januari het meerjarenbeleidsplan.