Oligarch Goesinski `op politieke gronden vervolgd'

De Russische mediamagnaat Vladimir Goesinski, gisteren gearresteerd in Zuid-Spanje, wordt vervolgd op politieke gronden. Dat hebben zijn advocaten aangevoerd in een poging zijn vastzetting en de uitleveringsprocedure naar Rusland ongedaan te maken. Goesinski wordt in Madrid vastgehouden op last van Spanjes `superrechter' Baltasar Garzón.

Goesinski werd gearresteerd in zijn villa in Sotogrande, niet ver van Gibraltar. Tegen de eigenaar van het mediaconcern Media-Most, een scherp criticus van president Vladimir Poetin, loopt sinds vorige maand een internationaal opsporingsbevel op last van de Russische justitie wegens veronderstelde grootschalige fraude. ,,U begaat een misverstand. U weet niet wie ik ben, ik ben een vriend van Bill Clinton'', zo riep Goesinski volgens het dagblad El País uit bij zijn arrestatie.

Goesinski zou aandelen van zijn mediaconcern Media-Most hebben misbruikt om schulden van het Russische gasbedrijf Gazprom af te dekken. De operatie zou hebben gediend als dekmantel om de aandelen tegen een kunstmatig lage waarde naar het buitenland te smokkelen. Woordvoerders van Media-Most houden het erop dat de aantijgingen slechts dienen om de kritische Goesinski politiek onschadelijk te maken.

Goesinski kan alleen aan Rusland worden uitgeleverd indien er sprake is van reciproque strafbaarheid: het delict moet zowel in Rusland als in Spanje strafbaar zijn met minimaal een jaar cel. De Russische justitie heeft veertig dagen de tijd om een formeel uitleveringsverzoek met aanvullende informatie te verschaffen. Voordat de uitleveringsprocedure wordt begonnen moet bovendien de Spaanse ministerraad instemming verlenen.

Het is nog niet duidelijk hoe de Spaanse justitie reageert op het argument van politieke vervolging. Spanje is nogal kopschuw voor dit argument, omdat het vaak misbruikt wordt door ETA-terroristen om hun uitlevering aan Spanje te voorkomen. Spanje stelt zich op het standpunt dat politieke vervolging binnen de EU niet meer voorkomt en derhalve nooit een belemmering vormt voor uitlevering. Onduidelijk is of deze opstelling ook tegenover Rusland geldt.

De kwestie heeft in Spanje veel aandacht getrokken, aangezien er juist recent een groeiend ongemak bestaat over het aantal Russen dat is neergestreken in de villadorpen aan de Spaanse zuidkust. Vooral het gebied tussen Marbella en Gibraltar, waar ook Sotogrande ligt, mag zich daarbij in groeiende populariteit verheugen bij toplieden van de Russische georganiseerde misdaad. Ze hebben er omvangrijke villa's en luxejachten, en – zo meent de Spaanse politie – zijn ook bezig een deel van hun criminele activiteiten naar de Costa del Sol te verplaatsen.

Vooralsnog bestaat geen enkele aanwijzing dat Goesinski contacten onderhoudt met zijn minder bonafide landgenoten aan de Spaanse zuidkust. De mediamagnaat bezit reeds enige tijd een huis in Sotogrande.