Nieuws

Er zijn van die weken dat je maar liever de krant dichtvouwt omdat de cumulatie van slecht nieuws je te machtig wordt. Misschien ben ik voorbarig, maar het zou me niet verbazen als we nu aan zo'n week bezig zijn. Meestal komt het niet meer goed, een dergelijke week kun je beter met afgewend hoofd opbergen in het archief van je geheugen.

Het begon al op zondag met de opheffing in Chili van het huisarrest van drugshandelaar annex moordenaar Pinochet. ,,Aanhangers van de 85-jarige oud-dictator reageerden enthousiast'', schreef de krant. ,,Kleine groepjes buiten het gerechtsgebouw omhelsden elkaar en zwaaiden met de Chileense vlag.''

Ondraaglijke zinnen.

Een dag later blader je met trillende handen door naar de sportpagina's voor de broodnodige ontspanning. Het nieuws treft je met een venijnige tik precies tussen de ogen. Johan Cruijff vijfde in de FIFA-verkiezing van voetballer van de vorige eeuw. Vijfde! Achter Beckenbauer.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de verloren WK-finale tegen West-Duitsland, die daarmee voor ons definitief een historisch feit met een traumatische lading is geworden. We waren zó trots op onze Cruijff, hij is onze wereldberoemdste burger maar écht meetellen toen het erop aankwam, nee. Vijfde. Wie vijfde wordt, weet dat er op zeker moment in de geschiedenis niet meer over hem gesproken zal worden.

,,Nederland had vroeger een heel goede voetballer'', zegt een vader over vijftig jaar tegen zijn zoon. ,,O ja, de beste van de wereld?'' ,,Nee, nummer vijf.'' Dat kind luistert al niet meer.

Na twee van zulke berichten kan het alleen nog maar van kwaad tot erger gaan. Vannacht werd bekend dat Al Gore niet meer op een overwinning hoeft te rekenen. Gore leek me een intelligente man met veel bekommernis om de lagere klassen en het milieu. In plaats van hem komt nu die reïncarnatie van Perry Como aan de macht, een nietszeggende gladakker die we de komende jaren, net als destijds Reagan, van de ene verspreking naar de andere enormiteit zullen zien glijden.

Had het nog zin om vanmorgen op te staan? Eigenlijk niet. De doos van Pandora stond open, de zuidwesterstorm rukte aan de dakgoot en het was nog maar de vraag of we het einde van de dag zouden halen.

Peper wordt niet strafrechtelijk vervolgd, melden de kranten. Zie je wel, niets aan de hand, zal hij nu in alle toonaarden kraaien. Alsof het gedrag van een autoriteit alleen maar met strafrechtelijke criteria beoordeeld kan worden. Gelukkig heeft hij nog snel 7.500 gulden terugbetaald `om de schijn van bevooroordeling' te vermijden. Kun je een schijn vermijden met een schijntje?

Laatste nieuws, en dan hou ik er echt mee op: De Telegraaf meldt dat Marcel van Dam een villa van vier miljoen heeft gekocht. Leuk voor Van Dam, maar het is wel prettig dat Willem Drees en Joop den Uyl dit niet meer hebben hoeven meemaken.

    • Frits Abrahams