Nederlandse tv terug in VS

Het Nederlandstalige televisiestation Het Beste van Vlaanderen en Nederland Televisie, is sinds 28 november jl. opgenomen bij EchoStar's DISH Network, het op één na grootste Amerikaanse satellietpakket. BVN-TV bevat een selectie van programma's van Nederland 1, 2 en 3 en de Belgische VRT die ten behoeve van het buitenland wordt uitgezonden.

Het SkyVista-boeket, alwaar BVN voorheen in de Verenigde Staten te zien was, zette haar activiteiten in mei jl. stop. Abonnees kunnen zonder kosten hun apparatuur laten aanpassen. BVN-TV zal 14,99 dollar per maand kosten (waarvan 9,99 voor BVN). Er is in de Verenigde Staten gekozen voor verspreiding als abonnee-tv om

de satellietkosten en rechten te kunnen afdekken. In Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten is de zender gratis te ontvangen via de Astra 1G en 's nachts ook op de Hotbird 5.

Op de Nederlandse Antillen en Aruba wordt BVN via de kabel verspreid.

Nieuwe abonnees in de VS moeten apparatuur kopen om de zender te ontvangen via DISH Network (180 dollar). Indien ook andere stations worden afgenomen is de apparatuur ook te huur. De EchoStar 3 is in de gehele VS (behalve Alaska) te ontvangen, maar bereikt (ten opzichte van de oude situatie) alleen het zuidelijkste deel van Canada.

FOX8

FOX8 kijkt ,,opnieuw naar de mogelijkheden'' voor satellietdistributie, waarbij één van de opties het `semi-gratis' pakket van de op Nederland gerichte zenders bij Canal Digitaal op de Astra 1 is. Dit zegt Edger Hamer, persvoorlichter van SBS. Het overkoepelende SBS Broadcasting zal per 2 januari 2001 het tv-station FOX overnemen dat wordt gedoopt tot FOX8 en naar verwachting diezelfde maand bij het Nederlandse SBS zal worden ondergebracht, waar ook De Telegraaf (30 %) aandeelhouder van is.

Indien FOX8 toetreedt tot het `semi-gratis' pakket van Canal Digitaal, zullen alle Nederlandse landelijke tv-stations in het pakket van Canal+ zijn opgenomen. FOX8, nu nog ongecodeerd te ontvangen voor de bezitters van een uitgebreide installatie, zal dan in verband met de rechten wel gecodeerd worden. Het wachten is op het verwijderen van een verbod op distributie van regionale Nederlandse tv-zenders op satelliet, opdat ook dit kabelprivilege tot het verleden behoort.

NBC Europe

Als gevolg van een overeenkomst met het filmbedrijf Kinowelt heeft het op Duitstalig Europa gerichte NBC Europe bekend gemaakt per 1 januari 2001 volledig te stoppen met Amerikaanse tv-producties. De dagelijkse uitzending van de Amerikaanse talkshow The Tonight Show with Jay Leno verdwijnt om plaats te maken voor speelfilms in het Duits. Op 1 december jl. schrapte NBC Europe reeds de talkshow Late Night with Conan 'O Brien. Voor dagelijkse uitzending zijn liefhebbers voortaan aangewezen op de bij Canal Digitaal tegen betaling opgenomen versie van CNBC-NBC. In het weekend blijven enkele afleveringen bij het ongecodeerde CNBC Europe te zien.

EuroNews

EuroNews, het pan-Europese nieuwskanaal dat continu nieuws en informatie uitzendt zal per 7 januari 2001 de gehele nacht nieuws brengen. Het nieuwskanaal dat door ITN en 17 Europese publieke omroepen wordt ondersteund, zendt thans 20 uur per dag uit. Met een 24 uurs uitzending gaat de nieuwszender de strijd met andere nieuwskanalen aan, getuige ook een aangekondigde beschikbaarheid voor SKY Digital abonnees in het Verenigd Koninkrijk vanaf april 2001. EuroNews zendt uit in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Portugees en is te ontvangen middels de Hotbird 5 (12.597 GHz. V. Symb.Rate 27.500 FEC 3/4).

    • David de Jong