Leonardo niet in opstelling

Zolang Leonardo niet beschikt over een tewerkstellingsvergunning speelt de Braziliaanse aanvaller niet meer voor Feyenoord. De club geeft alsnog gehoor aan de oproep van het openbaar ministerie. Het OM verzocht de Rotterdammers dringend het 17-jarige talent niet op te stellen zolang hij geen juiste papieren heeft. Feyenoord hoopt dat Leonardo nog voor de uitwedstrijd van vanavond bij Fortuna over een tewerkstellingsvergunning beschikt. Feyenoord negeerde zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax het advies van het OM. Met Leonardo in de basis werden de Amsterdammers in De Kuip na zes jaar verslagen. Door toch gebruik te maken van de Braziliaan riskeerde Feyenoord een boete van 100.000 gulden. Dezelfde geldstraf dreigt elke keer wanneer Leonardo voor de club uitkomt.

Een dag voor Feyenoord-Ajax lekte uit dat het OM een vooronderzoek was begonnen naar Leonardo. De populaire Braziliaan zou in het bezit zijn van een vals paspoort en geen tewerkstellingsvergunning hebben. In belang van de veiligheid rond de klassieker durfde Feyenoord het niet aan Leonardo aan de kant te laten. Bij iedere andere tegstander hadden de Rotterdammers dat wel gedaan. De koploper in de eredivisie heeft inmiddels een tewerkstellingsvergunning voor Leonardo aangevraagd. Zonder dit bewijs of een geldig paspoort uit een land dat behoort tot de Europese Unie mag de Braziliaan niet werken en verblijven in Nederland. De aanvaller loopt de kans het land te worden uitgezet. Het OM heeft Feyenoord al laten weten de club niet onnodig hard te willen aanpakken. In ruil voor de coulante houding moeten de Rotterdammers Leonardo niet meer opstellen zonder dat hij over de juiste papieren beschikt.

Leden van het Braziliaanse Congres hebben gisteren felle kritiek geuit op `gewetenloze' tussenpersonen die Braziliaanse voetballers al op jonge leeftijd in Europa onderbrengen, veelal met valse Portugese paspoorten. Een commissie van het Congres onderzoekt wanpraktijken in het Braziliaanse voetbal. In Italië blijkt de Braziliaan Nelson de Jesus Silva, reservedoelman bij de Italiaanse club AC Milan, in het bezit van een vals paspoort.