KPN ligt weer onder vuur, ASM keldert

De koers van KPN is vanmorgen 3,9 procent gedaald, na nieuwe onzekerheden over de kredietwaardigheid van het telecomconcern. Het kredietbeoordelingsbedrijf Moody's overweegt een nieuwe afwaardering.

Een negatief oordeel van een kredietbureau betekent dat KPN een hogere rente moet betalen op nieuwe leningen. Moody's maakte om 12.15 uur bekend dat het overweegt zijn waardering voor de schulden van KPN te verlagen. Het kredietbureau vreest dat het telecomconcern het komend jaar meer schulden zal hebben dan eerder was voorzien. Moody's stelt dat KPN mogelijk minder opbrengsten zal hebben uit de verkoop van bedrijfsonderdelen zoals het Ierse Eircom. Ook het uitstel van de beursgang van KPN Mobile en een mogelijk lagere opbrengst daarvan baart Moody's zorgen. Het bureau schat de nettoschuldpositie van KPN per eind december op 21 miljard euro. Het zal de komende tijd nauwlettend in de gaten houden of het telecomconcern erin slaagt verbetering te brengen in de schuldpositie.

Een omzet- en winstwaarschuwing van computermaker Compaq, en een afwaardering door de zakenbank Salomon Smith Barney kostten chipmachinefabrikant ASML vanmorgen ruim 9 procent van de koers.

Daarmee was ASML veruit de grootste daler op een matte effectebeurs, die niet kon profiteren van de voor de Amerikaanse presidentskandidaat George W. Bush gunstige uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof vannacht. De waarschuwing van Compaq kostte het Amerikaanse beursfonds in de nahandel ruim 6 procent van zijn koers. Een brede reactie bleef vanmorgen in Europa en in Amsterdam echter uit, nadat een waarschuwing van Intel vorige week vrijwel zonder koerseffecten bleef.

De daling van ASML was goed voor een kwart procentpunt verlies voor de AEX-index. De index daalde 0,42 procent tot 656,63 punten. Philips leed onder het negatieve beleggersadvies voor ASML, en ging bijna 3 procent of 1,32 euro terug op 44,18. Van de hightechfondsen moest in de loop van de ochtend ook Getronics een daling accepteren. De automatiseerder opende met een winst van bijna 6 procent, maar stond aan het eind van de ochtend op een verlies van bijna 3 procent.

Het enige nieuws dat invloed kon hebben op die terugval, was het feit dat het concern een bundeling aangaat met handelshuis Hagemeyer voor distributie en onderhoud van computerhardware. Getronics was juist weer op de terugweg na de duikeling van 42 procent van eind november. Alleen kabelbedrijf UPC bleef overeind met een winst van ruim 3,5 procent.

Analisten hadden geen verklaring voor het zwakke presteren van de financiële instellingen. ABN Amro kwam nauwelijks in beweging, maar ING, Fortis en Aegon moesten terug. Nedlloyd, dat een bijdrage krijgt van tussen de 150 en 200 miljoen gulden uit het eigen pensioenfonds, prijkte bovenaan de Midkap (plus 4 procent).