Internationaal

LONDEN

Op de beurzen in Europa was vanmorgen de grote vraag in hoeverre de overwinning van George W. Bush in de Amerikaanse presidentsverkiezingen al in de koersen op Wall Street is verwerkt nu hij na de uitspraak van het Hooggerechtshof vannacht vrijwel zeker is geworden van de zege. Aan de Europese koersen was niet te zien dat Wall Street vanmiddag een grote vreugdesprong zou maken. Na een gunstige opening, zakten de koersen weg. Nervositeit over de omzet- en winstwaarschuwing van Compaq, gisteren na sluiting van de Amerikaanse beurzen, kreeg de overhand. De computerfabrikant daalde in de nahandel met 6 procent. In Londen steeg de FTSE-index met 0,2 procent tot 6.407 punten. Tegenwerking kwam vooral van zwaargewicht Vodafone, waarvan de koers met 3,1 procent daalde.

FRANKFURT

De Duitse technologiesector negeerde de waarschuwing van Compaq, en kon vanmorgen vooruit. In andere sectoren daalden de koersen echter over een breed front, waardoor de DAX-index 0,4 procent lager noteerde op 6.702 punten.

PARIJS

Alcatel en France Telecom trokken met een koersverlies van respectievelijk 5 procent en 2,8 procent de Franse beurs vanmorgen omlaag. Ook de voormalige hoogvlieger STMicroelectronics moest met 4 procent terug, na een afwaardering door de bank Credit Suisse First Boston. De CAC-index was 0,5 procent lager op 6.018 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen hoger gesloten doordat kopers zich tegen het slot van de handel stortten op technologie-aandelen. Het Nikkei-gemiddelde steeg 54 punten (0,4 procent) tot 15.169.

In Hongkong eindigde de Hang-Sengindex gemiddeld 1,9 procent hoger. De beursindex in Seoul steeg 2,7 procent. Sydney zakte met 0,45 procent.

NEW YORK

De ogen van de handelaren op Wall Street waren gisteravond gericht op het Hooggerechtshof. Veel gehandeld werd er dan ook niet. Het Dow-Jonesgemiddelde sloot met een winst van 0,4 procent op 10.768 punten. De schermenbeurs Nasdaq kon de winst van een dag eerder niet vasthouden en zakte onder de 3.000 punten. Het verlies bedroeg 2,76 procent op 2.932 punten.

Winstwaarschuwingen en geruchten veroorzaakten een nerveuze handel. Honeywell daalde bijna 6 procent nadat het een winstwaarschuwing had gegeven. De fabrikant van onder meer installaties voor vliegtuigen nam General Electric mee, de aanstaande moeder van Honeywell. General Electric verloor dik 4 procent.