Het netwerk van voetbalmakelaar Ranko Stojic

De Joegoslavische voetbalmakelaar Ranko Stojic beschikt over een netwerk aan relaties. Ook namen van in Nederland bekende makelaars worden genoemd door de van het geven van smeergeld beschuldigde Stojic.

De door Club Brugge van omkoping beschuldigde Joegoslavische voetbalmakelaar Ranko Stojic onderhoudt niet alleen nauwecontacten met PSV-trainer Erik Gerets, ex-Club Brugge. Stojic heeft ook zakelijke banden met voetbalmakelaars die eerder als trainer of manager `zijn' spelers kochten.

Zelf noemt Stojic de Nederlandse voetbalmakelaar Rob Jansen en diens compagnon Martien Vreijsen. Ook ex-Vitesse coach Herbert Neumann behoort tot het netwerk van de Joegoslavische voetbalmakelaar.

In een gesprek, dat hij eerder had met deze krant, zei Stojic ,,agenten en partners'' te hebben in verschillende Europese landen. In Nederland werkt hij naar eigen zeggen met Jansen en Vreijsen. Stojic: ,,Ik heb met hen een zéér goede band, niet officieel. Maar we werken wel samen.'' Vreijsen was technisch-directeur van de Belgische club Germinal Beerschot Antwerpen toen Stojic daar als bemiddelaar optrad van twee Joegoslavische spelers: Mutavdzic en Svetlicic.

Jansen en Vreijsen zeggen in een reactie zich niet tot de relatiekring van Ranko Stojic te rekenen. Jansen: ,,Hij heeft ons één keer gebeld. Hij wilde zaken doen, maar daar is het nooit van gekomen.

Eerder was Vreijsen manager bij voetbalclub NAC in Breda. Daar werkte Herbert Neumann als trainer. Na de komst van Neumann als trainer bij Vitesse mocht Stojic bij de Arnhemse club drie Joegoslavische spelers leveren: Jevric, Stefanofic en Grozdic. Sinds zijn ontslag bij Vitesse is Neumann actief in de voetbalconsulting. Daarbij werkt hij, naar eigen zeggen, samen met Stojic. Neumann: ,,Ik werk soms met Stojic, zoals ik ook met anderen werk. Alleen doe je tegenwoordig niets meer.''

Vreijsen weet van de band tussen Neumann en Stojic: ,,Toen Stojic ons belde zei hij dat hij `goed' was met Neumann. Dat wilde hij met ons ook.''

Stojic had ook een zakenrelatie met de Franse oud-voetballer Jean Tigana, oud-trainer van Monaco AS. Stojic: ,,Ik werkte anderhalf jaar samen met Tigana. Hij is nog steeds een vriend van mij. Nu werk ik met Richard Bertoni, een ex-trainer van AS Cannes. Misschien ga ik in de toekomst werken met Michel Preud'homme [oud-keeper van Standard Luik en nationale Belgische elftal]. Er is een grote kans dat hij ook voor mijn agentschap komt werken.''

Stojic begon drie jaar geleden zijn carrière als voetbalmakelaar, na zijn afscheid als doelman van voetbalclub Antwerp. Zijn eerste transfer was die van de Joegoslavische voetballer Aleksander Ilic naar Club Brugge. Aan Club Brugge, waar zijn vriend Erik Gerets trainer was, leverde Stojic daarna nog vier spelers. Later, toen Gerets trainer was bij PSV, mocht Stojic ook daar twee spelers leveren.

Volgens Club Brugge gaf Stojic drie van de vier leden tellende technische staf van Brugge smeergeld. Drie hulptrainers hebben dat bekend. Gerets, toen hoofd van de technische staf bij Brugge, zegt nooit geld te hebben aangenomen. Stojic ontkent geld gegeven te hebben.

In de Belgische krant Het Laatste Nieuws beschuldigde gisteren voetbalmakelaar Ceylan Caliskan makelaar Stojic en Youssouf Cinal, een ex-adviseur van de Turkse club Sakaryaspor, ervan 500.000 Duitse mark in hun zak te hebben gestopt. Dat zou gebeurd zijn in de zomer van 1998, bij een transfer van een Macedonische verdediger, Igor Nikolovski van Antwerp naar Sakaryaspor. Cinal zou daarna door de Turkse club ontheven zijn uit zijn functie.

    • Joep Dohmen En
    • Koen Greven