Fiat WTO voor sancties tegen Brazilië

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft gisteren ingestemd met het voornemen van Canada om handelssancties op te leggen aan Brazilië. Volgens de Canadese regering is een exportsubsidieprogramma van Brazilië voor de vliegtuigindustrie in strijd met de vrijhandelsregels. De WTO heeft Canada daarin al meermalen gelijk gegeven. Canada mag nu sancties heffen ter waarde van 344,2 miljoen Canadese dollar (ruim een half miljard gulden). De zaak gaat nu weer naar Ottawa, aldus de Canadese ambassadeur bij de WTO Sergio Marchi. Brazilië reageerde teleurgesteld op het besluit van de WTO. Volgens de Braziliaanse vertegenwoordiger Celso Amorim is vorige week voorgesteld om het gewraakte exportprogramma te wijzigen. Het handelsconflict speelt al sinds 1996. Vooral de Braziliaanse vliegtuigfabrikant Embraer profiteert van exportsubsidies, ten nadele van de Canadese concurrent Bombardier.