Exit legendarisch Oldsmobile

Na de Plymouth staat autostad Detroit opnieuw aan de groeve van een beroemd Amerikaans automerk: de `Olds'

Not your father's Oldsmobile, de bekende reclameslogan waarmee General Motors (GM) een aantal jaren geleden probeerde zijn merk nieuw leven in te blazen, is een gevleugelde uitdrukking geworden. Elke nieuwe auto, maar ook bijvoorbeeld het nieuwste model mobieltje, kan worden aangeprezen met die kreet.

In de taal leeft de merknaam mogelijk nog lang voort, als auto is Oldsmobile over enkele jaren verleden tijd.

Oldsmobile is een van de oudste automerken ter wereld. Het bedrijf werd honderddrie jaar geleden opgericht in Lansing (Michigan) door Ransom Olds en heeft een legendarische naam. Nog steeds is dat zo – al zullen de meeste mensen bij het horen van de naam aan vroeger denken.

Modellen die de laatste jaren werden geproduceerd, zoals de Alero en de Intrigue, bleken onvoldoende kopers te kunnen vinden. De Oldsmobile Aurora en de terreinwagen Bravada konden daar als luxemodellen te weinig tegenover stellen. Was Oldsmobile in de jaren zeventig nog goed voor 1 miljoen auto's per jaar, nu is dat aantal teruggelopen tot slechts zo'n 300.000 per jaar.

Oldsmobile heeft een rijke historie. Het was de eerste auto die voor de serieproductie van zijn 1901-model gebruikmaakte van een soort lopende band. Het was echter niet de bewegende lopende band van Henry Ford, zodat die officieel te boek staat als de uitvinder ervan.

Het merk was ook de eerste die in 1939 de automatische transmissie in zijn auto's verwerkte. De Oldsmobile Toronado uit 1966 was een van de eerste personenwagens met voorwielaandrijving. In de jaren zeventig was de Oldsmobile Cutlass de best verkochte auto in de Verenigde Staten.

Hoewel General Motors al tientallen jaren een scala van onderling vaak fel concurrerende merken heeft, bleef Oldsmobile dan ook het paradepaardje tot ver in de jaren tachtig. Hoogtepunt was een verkoop van 1,16 miljoen exemplaren van het merk in 1985.

De uitvaart van Oldsmobile maakt 2000 een triest jaar voor autostad Detroit, dat in november al aan de groeve stond van Plymouth, een merk van Ford.

Oldsmobile

In het artikel Exit legendarische Oldsmobile (in de krant van woensdag 13 december, pagina 17) staat dat de Plymouth een merk van Ford was. Dat is onjuist. Plymouth was een merk van Chrysler.