Eurozone haalt groei in VS in

De economische groei in zowel de elf landen van de eurozone als in de hele Europese Unie is in het derde kwartaal vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar licht gedaald, tot 0,7 procent. In de Verenigde Staten halveerde de groei van 1,4 procent in het tweede kwartaal en kwam in het derde kwartaal precies gelijk uit met de Europese Unie: 0,7 procent.

Die cijfers heeft het statistische bureau van de EU, Eurostat, gisteren bekendgemaakt. In de eurozone groeide de export in het derde kwartaal met 3 procent en in de 15 EU-lidstaten samen met 2,8 procent. De invoer ging met respectievelijk 3,7 en 3,6 procent omhoog en de investeringen namen licht toe, met 1,3 en 1,2 procent.

Vergeleken met het derde kwartaal van 1999 waren de groeiverschillen tussen West-Europa en de Verenigde Staten veel groter. In zowel de eurozone als de EU werd toen een groei van 3,4 procent geboekt, en in de VS 5,3 procent. In de eerste negen maanden van dit jaar deed de Amerikaanse economie het ook aanzienlijk beter: 5,6 procent groei tegen 3,5 procent in zowel de eurozone als de Europese Unie.