Duitse strop dreigt voor bouwsector

Voor Nederlandse bouwbedrijven die in Duitsland werken, dreigt volgend jaar een strop van ongeveer 750 miljoen gulden. Als gevolg van een nieuwe Duitse belastingwet zullen zij 15 procent van hun verwachte inkomsten moeten afdragen aan de Duitse fiscus als `voorheffing' voor sociale premies en inkomstenbelasting.

Dat blijkt uit een brief die MKB-Nederland vanmiddag zou versturen aan staatssecretaris Bos (Financiën). De werkgeversorganisatie verzoekt hem daarin zijn Duitse ambtsgenoot te adviseren het wetsvoorstel in te trekken. Doet Bos dat niet binnen een maand, dan spant MKB-Nederland via Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) een procedure aan bij het Europese Hof.

Met het Duitse voorstel zou een deel van het bilaterale belastingverdrag dat Nederland met Duitsland heeft buiten werking treden. Nu staat daarin dat Nederlandse bedrijven die minder dan een half jaar (183 dagen) in Duitsland werken geen premies en belasting in Duitsland hoeven af te dragen. Door de wijziging vervalt die 183-dagen-grens. Vooral kleine bouwbedrijven (stucadoors, tegelzetters, schilders die via onderaanbesteding kleine klussen doen) dreigen daarvan de dupe te worden.

Het wetsontwerp, dat het Duitse parlement naar verwachting begin volgend jaar behandelt, is bedoeld om malafide bouwbedrijven de wind uit de zeilen te nemen. Vooral aan de oostgrens loopt de Duitse fiscus tientallen miljarden marken aan inkomsten mis. Buitenlandse bouwbedrijven nemen daar wel klussen aan, maar dragen geen belastingen en premies af. In totaal beloopt de schade aan misgelopen inkomsten ongeveer 235 miljard mark en een half miljoen arbeidsplaatsen, meldt het wetsvoorstel.

Fiscalist J. Warmerdam van werkgeversorganisatie MKB-Nederland noemt de opstelling van de Duitsers ,,stuitend''. ,,Het is in strijd met het vrije Europese recht van verkeer van mensen en goederen, het is in strijd met het Europese gelijkheidsbeginsel en het is in strijd met het belastingverdrag dat Nederland en Duitsland hebben afgesloten'', aldus Warmerdam. ,,Dit voorstel is in strijd met alles wat Europa tot Europa maakt.''

In plaats van het innemen van een protectionistisch standpunt zouden de Duitsers er volgens de MKB-fiscalist beter aan doen een verklaring van goed gedrag van de nationale belastingdiensten van de bouwbedrijven te accepteren.

    • Egbert Kalse