Deense mecenas Knud Jensen overleden

Knud W. Jensen, de oprichter van het Deense Louisiana-museum voor moderne kunst, is gisteren op 84-jarige leeftijd overleden. Jensen, een voormalig grossier in kaas, stond bekend als een van de grootste kunstmecenassen van Denemarken. In de jaren vijftig verkocht hij zijn kaashandel om zich geheel aan de kunst te wijden. Het museum liet hij inrichten in een door een park omgeven villa in het afgelegen plaatsje Humlebaek, 35 kilometer ten noorden van Kopenhagen. Hij was een liefhebber van avantgardistische kunst en verzamelde jaren werk van kunstenaars als Alexander Calder, Bacon, Henry Moore, Giacometti, Arp, Max Ernst, Picasso, Yves Klein, Dubuffet en Warhol. Sinds de oprichting in 1958 is het museum diverse malen uitgebreid. Jensen woonde er ook zelf. Hoewel Jensen destijds door de Deense museumwereld voor gek werd verklaard om een museum op zo'n afgelegen plek te beginnen, is het inmiddels uitgegroeid tot een prestigieuze instelling met 6 tot 8 tentoonstellingen per jaar en een jaarlijks bezoekersaantal van een half miljoen. Het is daarmee het drukst bezochte museum van Denemarken. Jensen, die ook boeken over kunst heeft geschreven, werd vele malen onderscheiden vanwege zijn verdienste voor de kunstwereld.