Circe-hoofdstuk Ulysses geveild

Een handgeschreven manuscript van het belangrijkste hoofdstuk van James Joyce's roman Ulysses wordt morgen geveild bij Christie's in Manhattan. Het manuscript kwam afgelopen zomer boven water, nadat het bijna tachtig jaar in een boekcassette had gezeten. Het is het eerste, geheel door Joyce met de hand geschreven hoofdstuk van Ulysses dat de afgelopen vijftig jaar is ontdekt. De tekst van het `Circe'-hoofdstuk is eigendom van een familielid van John Quinn, de Iers-Amerikaanse advocaat die Joyce heeft bijgestaan. Het hoofdstuk omvat bijna een vijfde deel van de uiteindelijke tekst van Ulysses. Het huidige manuscript vertoont belangrijke verschillen met de uiteindelijk verschenen tekst. Christie's schat dat de veiling tussen de twee en drie miljoen gulden opbrengt.