Celstraffen broers na bloedwraak

De rechtbank in Arnhem heeft woensdag drie zoons van de Koerdische familie I. uit Zevenaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot twaalf jaar. Volgens de rechtbank hebben deze broers bij een schietpartij op 8 april in Zevenaar twee mannen van een rivaliserende Koerdische familie doodgeschoten.

Twee andere leden van deze bedreigde familie C. konden volgens de rechtbank tenauwerdood aan de dood ontsnappen. De 60-jarige moeder van de zoons werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Tegen haar was veertien jaar cel geëist.

De vete tussen deze twee families stamt uit 1994. De vete leidde op 8 april tot een climax met de schietpartij in Zevenaar. De bloedwraak heeft tot nu toe vijf levens gekost.

Onlangs vroeg de familie I. aan de gemeente Zevenaar een ton subsidie om zo de bloedwraak te kunnen afkopen, maar de gemeente weigerde dat.

Volgens advocaat J. Soentjes van de vrijgesproken vrouw is de familie erbij gebaat dat deze bloedwraak eindelijk ophoudt. Omdat de familie I. meer bloedwraken op haar geweten heeft, vreest zij het volgende slachtoffer te zullen zijn. Alle familieleden moeten volgens hem ernstig rekening houden met een aanslag op hun leven.

De vete begon toen een lid van de familie C. door de familie I. werd vermoord. De familie nam wraak en doodde de dader nadat deze zijn straf had uitgezeten. De schietpartij in Zevenaar vond plaats op de dag dat de familie I. een oom herdacht die ook in de bloedwraak was doodgeschoten.

Tegen de 60-jarige vader I. loopt ook nog een zaak. Die is aangehouden voor nader psychiatrisch onderzoek.