Armstrong mogelijk niet naar de Tour

Lance Armstrong zal volgend jaar niet deelnemen aan de Tour de France als tegen die tijd in Frankrijk nog steeds het justitieel onderzoek aan de gang is naar mogelijk dopinggebruik bij zijn team US Postal.

De Amerikaanse wielrenner zei dit gisteren in een vraaggesprek op zijn eigen website. ,,Als de huidige situatie zich dan nog voordoet, zal ik de Tour van 2001 niet rijden.'', aldus de Texaan die de laatste twee edities van de Ronde van Frankrijk won. Anderhalve week geleden nam de Franse justitie urinemonsters van US Postal in beslag. Het betrof urine die tijdens de laatste Tour bij renners van de Amerikaanse ploeg is afgenomen, onder wie de veelvuldig geteste Armstrong.

Vlak daarvoor was in Frankrijk een justitieel onderzoek begonnen naar US Postal, als reactie op het nieuws dat medewerkers van een Franse televisiestation in de Tour resten van een middel met kalfsbloed hadden gevonden in afvalzakken van US Postal. Het bewuste middel Actovegin staat niet op de dopinglijst van de internationale wielrenunie UCI. Armstrong reageerde vorige week verheugd op het bericht van de inbeslagname van de urinestalen, in de hoop dat daarmee snel aangetoond zou kunnen worden dat hij geen doping heeft gebruikt.

Van een `dreigement' of een `waarschuwing' is volgens Armstrong geen sprake. ,,Want ik denk niet dat het de Fransen veel uitmaakt of ik nou wel of niet kom.'' Armstrong, die drie jaar geleden genezen werd verklaard van teelbalkanker, benadrukte dat zijn ploeg dopingvrij rijdt. ,,Wij runnen een schone ploeg.''

Armstrong liet vorige week weten dat alle middelen die zijn ploegarts meenam naar de Tour, zijn goedgekeurd door de Franse autoriteiten. ,,Onze dokter bewaakt onze gezondheid tijdens een zware inspanning. Sommige middelen worden misschien als prestatiebevorderend beschouwd maar ze worden niet in dat verband gebruikt. Iedereen die dan over doping praat, is onverantwoordelijk bezig'', verklaart Armstrong op zijn website.