Apathisch PSV verspeelt twee punten

Het kan toeval zijn dat PSV gisteravond, na een weekeinde waarin Gerets werd genoemd in een smeergeldaffaire bij Club Brugge, nogal afwezig begon aan de streekderby tegen RKC. De landskampioen kwam door die apathische start op achterstand en kon in de resterende speeltijd slechts een gelijkspel uit het vuur slepen (1-1). Zo verloor PSV twee belangrijke punten in de achtervolging op koploper Feyenoord.

Gerets wees achteraf elk verband met de publicaties rond zijn persoon van de hand. Het was hem dit seizoen al vaker opgevallen dat zijn elftal ongeconcentreerd aan een wedstrijd begon. Met andere woorden, het gebrek aan scherpte bij de spelers was de oorzaak en niet de commotie die ontstond nadat bekend werd dat zijn hulptrainers bij Club Brugge enveloppen met geld kregen aangeboden van een makelaar met wie Gerets vaak zaken deed. ,,Bovendien zette RKC ons in de eerste helft goed onder druk'', voegde hij eraan toe.

Al kon deze affaire volgens Gerets geen schaduw werpen over het duel met RKC, zijn spelers waren toch een groot deel van de wedstrijd niet in goeden doen. Maar RKC was een lastige opponent voor PSV, dat Bruggink miste door een schorsing. Net als vorig seizoen werd RKC in dit duel op sluwe wijze gecoacht door trainer Jol. Toen leverde het niets op, nu haalde de coach gezien zijn spelersmateriaal het maximale rendement. RKC startte agressief en kwam in de elfde minuut op voorsprong door een treffer van Hoogendorp. De spits reageerde adequaat op een slecht weggekopte bal van Nikiforov. Met overtredingen probeerde PSV zichzelf wakker te schudden. ,,Als het voetballend niet gaat, grijp je andere middelen aan om de wedstrijd te doen kantelen'', zei Van Bommel naderhand. Maar dat leidde slechts tot gele kaarten voor de aanvoerder zelf en Ooijer.

Daarom besloot Gerets de licht geblesseerde Heintze (buikspier) naar de kant te halen, De Jong in te brengen en achterin met een minimaal aantal verdedigers te spelen. Toen nam Jol zijn tegenmaatregelen. Nadat De Jong na een schot van Kolkka met het hoofd voor de gelijkmaker had gezorgd, zakte zijn ploeg terug naar eigen helft.

In de tweede helft speelde RKC voornamelijk op de counter, ook omdat PSV goed combineerde. Doelpunten leverde het verzorgde spel niet op. Kezman, die weinig kans had tegen de centrale verdedigers Nascimento en Van den Berg, schoot een keer rakelings voorlangs. Aan de andere kant had invaller Petrov moeten scoren toen hij in de 62ste minuut oog in oog stond met doelman Waterreus. De aanvallers van RKC waren te slordig om PSV de genadeklap toe te dienen.

De Waalwijkers hadden in de defensie hun uitblinkers. Zoals Lamey, de rechtsback. De voormalige Ajacied werd terecht gekroond tot man of the match. Hij bleef fier overeind tegen drie verschillende vleugelaanvallers. Kolkka kwam tegen hem nauwelijks aan de bal, Ramzi was eveneens kansloos en alleen de beweeglijke Claudio ging een keer binnendoor. In een competitie waarin goede verdedigers schaars zijn, is Lamey een opvallende verschijning. Coach Wotte van Jong Oranje heeft hem dan ook inmiddels geselecteerd voor een oefenduel in januari tegen Heracles.

Lamey (21) trapte voor het eerst tegen een bal bij De Volewijckers in Amsterdam-Noord, maar kwam bij Ajax niet verder dan het tweede team. Slechts drie keer zat hij op de bank bij het A-elftal en hieruit trok hij zijn conclusies. Lamey koos voor de overstap naar RKC, waar hij onder een ,,toptrainer'', zoals hij zelf zegt, vaker hoopte te spelen. Een aanbieding van Ajax wees hij van de hand. Transfervrij ging hij naar Waalwijk. Achteraf tot grote spijt van Adriaanse, vertelt Jol. ,,Maar hij kon moeilijk een speler terugkopen die ze net een week ervoor voor niets hadden laten gaan.'' RKC volgde Lamey twee jaar op de voet. Hij heeft de uitstraling van een Braziliaanse verdediger. Groot, sterk, snel, goed in de lucht en technisch over de grond. Zijn spelinzicht laat nog weleens te wensen over, maar dat is inherent aan de leeftijd. Ajax, dat zich momenteel op zijn positie moet behelpen met de kleine Kanu, kan het zich kennelijk permitteren dit soort talenten te laten lopen.

    • Erik Oudshoorn