Veel verliezers op Euronext Amsterdam

De Amsterdamse beurs wist vanmorgen de stijging van de dag ervoor geen vervolg te geven. Over een breed front daalden de koersen. Getronics en UPC waren positieve uitzonderingen.

De verliezers kwamen uit alle sectoren, evenals de stijgers overigens, die veruit in de minderheid waren. De AEX-index noteerde rond het middaguur 660,14 punten, een daling van 0,6 procent.

De daling van chipmachinefabrikant ASM Lithography en elektronicafabrikant Philips was opmerkelijk. Beide bedrijven zijn actief in de halfgeleiderindustrie. Gisteren boekte Intel, verreweg de grootste speler op de markt voor computerchips, een koersstijging van meer dan 10 procent. Vaak heeft een stijging van een dergelijke omvang een positief effect op de koersen van alle aandelen in die sector. Vanochtend was dat niet het geval. ASML daalde 1,7 procent naar 30,50 euro. Philips kelderde 3,1 procent naar 45,35 euro.

Daarmee stond Philips hoog op de ranglijst van verliezers. Andere stevige dalers waren het chemie- en farmaconcern Akzo Nobel, dat 3,3 procent verloor, supermarktbedrijf Ahold dat 3,1 procent inleverde, en staal- en aluminiumfabrikant Corus met een verlies van 2,5 procent. Numico, fabrikant van gespecialiseerde voeding, leverde vanochtend ook weer in. Het aandeel is sinds eind vorige maand aan een vrije val bezig. Op 29 november noteerde het nog boven de 60 euro. Vroeg in de middag was het aandeel nog maar 50,95 euro waard. Dat is een daling van ruim 15 procent binnen twee weken.

Een andere voedselfabrikant, Unilever, heeft zijn aantrekkelijkheid voor beleggers de afgelopen weken ook verloren. Vanochtend leverde het aandeel weer 1,2 procent van zijn waarde in op 62,70 euro.

Getronics was een van de weinige lichtpuntjes in Amsterdam. Het aandeel steeg 7,7 procent naar 7,32 euro. Getronics is sinds vorige week dinsdag aan een opmars bezig, maar de 12,54 euro die het fonds noteerde voor het een winstwaarschuwing gaf is nog lang niet binnen bereik.

Een andere stijger was UPC. Gisteren plaatste de kabelexploitant met succes converteerbare preferente aandelen, maar het kreeg daarvoor geen beloning van de markt. Die beloning kwam pas vandaag. UPC steeg 5,8 procent naar 12,51 euro.

De financiële fondsen vertoonden een diffuus beeld. ABN Amro en ING schommelden de hele ochtend rond hun eindkoers van gisteren. Voor ABN Amro was dat 26,40 euro, voor ING 83,40 euro. Verzekeraar Aegon en de Belgisch-Nederlandse combinatie Fortis verloren terrein, Aegon raakte 0,1 procent kwijt en Fortis 0,6 procent.

Koninklijke Olie wist eindelijk weer eens een winstje te boeken. Vanmorgen steeg het aandeel met 1,4 procent naar 63,80 euro. De Koninklijke profiteerde van een lichte stijging van de olieprijs. Het was de eerste stijging van de oliemaatschappij in meer dan twee weken.