Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor het donderdag geplande transport van nucleair afval van Dodewaard naar het Britse Sellafield. De milieubeweging is fel tegen. Het transport is nodig omdat de kerncentrale in Dodewaard wordt ontmanteld. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage uit Tallahassie waar de 25 kiesmannen zijn aangewezen die bepalend zijn voor de definitieve uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Wellicht de ontknoping in de juridische strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Finale: Een wereld van verschil. In de afgelopen zes weken was te zien hoe zes Nederlandse tv-presentatoren, soapacteurs en entertainers met hun kinderen een week meedraaiden in het dagelijkse leven van een familie in een ontwikkelingsland. Vanavond vertellen zij over hun ervaringen en beloftes. Optredens van Volumia! en Toots Thielemans. Ned.2, 20.27-21.58u.

Noorderlicht: Genezend gif. Over de medicinale effecten van nicotine. Schizofrenen roken omdat het een vorm van zelfmedicatie is: het kalmeert en helpt focussen. Ook blijkt dat patiënten die lijden aan het syndroom van Tourette – schreeuwen, vloeken en tics – met een nicotinepleister vrijwel helemaal van hun symptomen kunnen afkomen. Ned.3, 20.30-21.00u.

Rare streken. Verslag van een 7500 km lange reis per hondenslee van Alaska tot aan de Atlantische Oceaan. Afl.: De Witte Odyssee. Canvas, 20.55-21.55u.

De kalverslachterij. Derde aflevering over het werken in een kalverslachterij met portretten van gastarbeiders. Ned.3, 21.00-21.30u.

37°. Over de verkoopavonden die vrouwen thuis organiseren voor andere vrouwen. Afl.: Im Reich der Frauen. ZDF, 22.15-22.45u.

Die ZDF-Dokumentation. De manier waarop in de voormalige Sovjet-Unie met de beveiliging van het opwekken van nucleaire energie wordt omgegaan is onrustbarend. ZDF, 22.45-23.15u.

Social Climbing. Nauwkeurig onderzoek van mensen en apen brengt de overeenkomsten aan het licht van hoe iedere soort een partner weet te strikken en daar vervolgens mee gaat vrijen. Binti de jonge vrouwtjesgorilla wordt gefilmd op haar weg naar volwassenheid, waarbij ze kennis maakt met een zilverrug, die in de toekomst eventueel haar partner zou kunnen worden. NGC, 23.00-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprekken met GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller, tv-presentator Mart Smeets en Jeannette Lukasse die met haar man onder criminele straatkinderen in Brazilië werkt. Ned.1, 21.02-21.52u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met het Nederlandse topmodel Karen Mulder en met creatief ondernemer Hennie van der Most die de voormalige kerncentrale Kalkar omtoverde tot een amusementspark. RTL4, 22.45-23.45u.

MUZIEK

Prinses Christina: Een persoonlijke noot. Over de geschiedenis, belang en achtergronden van het Prinses Christina Concours. Beelden van de opname van de finale van het concours en een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen en de repetities van het galaprogramma met prinses Christina. Afl.: Een impressie van haar bijzondere kerstliederenproject. Ned.1, 22.59-23.32u.

Masterclass with Sir Thomas Allen. De bariton Thomas Allen helpt vier jonge zangers door operafragmenten van Mozart, Verdi en Tsjaikovski. BBC2, 0.20-1.00u.

KUNST & DRAMA

Liz, the Elizabeth Taylor Story. Zie TV-vooraf. RTL4, 21.00-22.45u.

Bonanza: Poldermodellen. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.38-0.08u.

FILM

. La vie est un roman (Alain Resnais, 1983, Frankrijk). In omstreden meesterwerk vervolgt Resnais zijn intellectueel -emotionele verkenningen van denkstromingen. Scenario van Jean Gruault voorziet in drie verhalen die een sprookjeskasteel in de Ardennen gemeen hebben. Een rijke industrieel verzamelt vlak na de Eerste Wereldoorlog zijn volgelingen voor een experiment met een dodelijke roes. In het heden komen sociale wetenschappers bijeen voor een kolderiek symposium over opvoeding en fantasie. Onderwijl beleven de kinderen van de congresgangers sprookjesachtige avonturen in het naburige bos. Met Vittorio Gassman, Géraldine Chaplin. TV5, 18.15-20.00u.

The Ref (Ted Demme, 1994, VS). Betrekkelijk pittige komedie. Voorvluchtige Denis Leary gijzelt op kerstavond het kibbelende yuppie-echtpaar Judy Davis en Kevin Spacey. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Beverly Hills Ninja (Dennis Dugan, 1997, VS). Komisch vehikel voor inmiddels aan overdosis overleden Chris Farley. Vanwege zijn vermeende Oosterse vechtkunst wordt hij ingehuurd door Nicolette Sheridan. SBS6, 20.30-22.05u., met reclame.

. Wish You Were Here (David Leland, 1987, Engeland). Schitterend regiedebuut van scenarioschrijver Leland. Emily Lloyd maakte diepe indruk in haar eerste rol als vermeend onhandelbare, zestienjarige kappersdocher die in een kustplaatsje in de jaren vijftig seksueel ontwaakt en rebelleert tegen burgerlijke hypocrisie en de typisch Engelse reserve. Fox, 20.30-22.10u., met reclame.

Revenge (Tony Scott, 1990, VS). Alom geflopte thriller vol verraad en wraak, van de regisseur van Top Gun. Ex-piloot Kevin Costner beleeft avontuurtje met Madeleine Stowe, de vrouw van corrupte miljonair Anthony Quinn. Veronica, 22.05-0.20u., met reclame.

Sweet Talker / Confidence (Michael Jenkins, 1990, Australië). Oplichter Bryan Brown brengt afgelegen Australisch badplaatsje in rep en roer door te suggereren dat er voor de kust een schat van een Spaans galjoen te vinden is. Komedie. ARD, 0.45-2.10u., nagr.