Saxofoniste Rosa King (62) overleden

De Amerikaanse saxofoniste Rosa King, die al circa dertig jaar in Nederland woonde, is vanochtend op 62-jarige leeftijd in een Italiaans ziekenhuis overleden. Ze was vooral bekend van haar Upside Down Band waarmee ze in honderden café's, jazz-clubs en feestzalen heeft gewerkt. Rosa King kwam uit Macon, Georgia, waar ze als jong meisje al opviel door te dansen bij de jukebox in een plaatselijke club. Op haar 16de verliet ze huis en haard om mee te dansen in een zwarte variété-show. Een paar jaar later werd ze als danseres aangenomen voor de Cab Calloway-show in New York. Daar begon ze ook blues-nummers te zingen, speelde gitaar en nam voor het eerst de saxofoon ter hand. Terugkijkend zei ze, dat ze door die achtergrond in de eerste plaats entertainer was geworden en pas in de tweede plaats muzikante. Nadat ze bij toeval in Nederland was beland, kreeg Rosa King door bemiddeling van collega-saxofonist Hans Dulfer een engagement in Paradiso in Amsterdam. Daar vierde ze in 1996 ook haar 25-jarig artiestenjubileum.In haar Upside Down Band speelden diverse muzikanten die later zelf naam hebben gemaakt, zoals Candy Dulfer en Saskia Laroo. Gisteravond maakte ze nog een opname voor de Italiaanse televisie.