Rechters geven Gore weinig hoop

Het federale Supreme Court van de Verenigde Staten heeft gisteren anderhalf uur de advocaten van de presidentskandidaten George W. Bush en Al Gore ondervraagd. De felle vragen geven Gore weinig hoop dat de zaak voor hem nu beter uitpakt. Het oordeel van het Supreme Court werd in de loop van vandaag verwacht.

Zaterdag brachten vijf van de negen federale opperrechters de handmatige hertelling van `blanco' stemmen in Florida tot stilstand. Het hoogste hof van die staat had daar in een geruchtmakend vonnis vrijdag opdracht toe gegeven.

Het Supreme Court in Washington verbood verder tellen omdat het vreesde dat de overwinning van Bush en een uitspraak ten gunste van de Republikein zouden worden overschaduwd door het psychologische effect van een mogelijke voorsprong van Gore na het tellen van alle stemmen.

Dat voorlopige vonnis is door veel deskundigen en de publieke opinie gezien als een politieke ingreep in het verkiezingsproces. Desondanks geeft een meerderheid van het publiek het Supreme Court de beste papieren om een oplossing te brengen in de verkiezingscrisis.

Gore's hoop lag gistermorgen in het overtuigen van een of twee van de vijf rechters die tegen hem hadden gestemd. Maar de rechters Kennedy en Day O'Connor, die in het verleden van dit Supreme Court het vaakst op de wip zaten, leken weinig aanstalten te maken de argumenten van Gore's advocaat David Boies te aanvaarden. Voor Bush was het gunstig dat de meeste rechters er duidelijk van uitgingen dat het Supreme Court van Florida de wettelijke regels van de staat had opgerekt door een handmatige telling voorbij de wettelijke termijn toe te staan. Verschillende rechters maakten zich zorgen dat de grondwettelijke `gelijke behandeling' van burgers geschaad was doordat geen uniforme standaard voor het tellen van zogenaamde `undervotes' bestaat in Florida. Gore's verdediging betoogde dat de wet van Florida al tachtig jaar door de rechtspraak op dezelfde manier wordt uitgelegd: als de bedoeling van de kiezer duidelijk is, wordt zijn stem geteld, ook al heeft hij de gebruiksaanwijzingen van de stemmachine niet goed gevolgd. Een aantal rechters leek te zoeken of er een grotere meerderheid binnen het Supreme Court te vinden was voor het formuleren van een striktere standaard bij het beoordelen van stembiljetten met onvolmaakte gaatjes en kuiltjes. Dat zou kunnen leiden tot het opnieuw terugsturen van de zaak naar het Supreme Court van Florida. Dat zou een soort succes voor Gore zijn, maar het grondwettelijke tijdschema vraagt eigenlijk dat vandaag de kiesmannen van elke staat bekend zijn. Daarom staat het Congres van Florida klaar de eigen lijst van 25 kiesmannen vast te stellen.

DOSSIER: www.nrc.nl

    • Marc Chavannes