Rapper Common geeft funkfeest

Veel rappers hebben in de afgelopen twintig jaar beweerd dat hun muziek het logische vervolg is op de Amerikaanse soultraditie. Weinig van hen kunnen dat zo goed waar maken als Common, een rapper uit Chicago die zijn concerten vorm geeft als ouderwetse soulrevues, met een voltallige live-band die een breed scala van stijlen beheerst. Common (ware naam Lonnie Lynn) gaat zelfs zo ver in zijn rol als entertainer, dat hij en zijn bandleden er een hilarische verkleedpartij van maken. In een vol Paradiso verschenen ze zondagnacht met Afropruiken voor een ode aan de soul van James Brown, waarna de seventies-funk van George Clinton werd vertolkt in de bijbehorende glitterkostuums.

Common bracht zijn eerbetoon aan rapveteraan L.L. Cool J in diens vaste tenue van trainingspak en Kangolpetje, gevolgd door een authentieke breakdance-demonstratie.

In artistiek opzicht is Common geen paljas, want hij onderhoudt nauwe banden met serieuze soulvernieuwers als The Roots, D'Angelo en Jill Scott die allemaal gastrollen vervullen op Commons vierde album Like Water For Chocolate. Met zijn debuut Can I Borrow A Dollar? eiste hij in 1992 zijn rechtmatige plaats in een alternatieve, politiek georiënteerde hiphopcultuur die inmiddels bovengronds is verschenen, dank zij de successen van geestverwanten The Roots en Mos Def. Aan de onverantwoordelijke en seksistische gangsterrap van de Amerikaanse westkust heeft Common een broertje dood. Bij een publiekelijk uitgevochten woordenstrijd met gangsterrapper Ice Cube moest politiek leider Louis Farrakhan persoonlijk ingrijpen om de lieve vrede te bewaren.

Common begon en eindigde zijn optreden met de geheven vuist van de Black Panthers en refereerde in zijn hit The 6th sense aan The revolution will not be televised van Gil Scott-Heron. Al te grimmig kon de sfeer niet worden, want Common compenseerde zijn slogans met gekke petjes en een dansje met meisjes uit het publiek. De opzwepende muziek mondde als bij een ouderwets funkconcert uit in lange instrumentale passages, met naast de verplichte trompet- en gitaarsolo een indrukwekkend staaltje scratchen van de acrobatisch achter zijn draaitafels rondspringende deejay. In een langgerekt en live gespeeld I know you got soul maakte Common goede sier met het historisch verband tussen de funk van James Brown en de wortels van de hiphop, een combinatie die door de meeste digitaal aangestuurde rappers van nu maar al te vaak uit het oog wordt verloren. Zo leuk is een hiphopconcert maar zelden.

Concert: Common. Gehoord: 10/12 Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard