Protégés Miloševic: rijk en vogelvrij

Zangeres Lepa Brena, Mooie Brena, heeft haar zoon terug. Ze is `uitzinnig gelukkig'; de kranten staan bol van een lachende Brena, een blijde echtgenoot en hun verlegen achtjarige zoontje. Hij is de reden van haar blijdschap. Hij werd ontvoerd, maar keerde vorige week ongedeerd terug. Mooie Brena – haar echte naam luidt Fahreta Zivojinovic – en haar man hebben naar verluidt 2,5 miljoen mark losgeld betaald.

Mooie Brena is een goede bekende van ex-president Slobodan Miloševic. Ze zong turbofolk, Italiaanse discodeunen met Servische teksten, en werd beroemd. Maar Mooie Brena hield het tempo niet meer bij. Ze werd verdreven door jongere borsten in kortere jurkjes en begon haar eigen productiemaatschappij. Ze boerde best. Haar man deed ook het niet slecht. Eerst maakte hij geld in de professionele tenniswereld, later werd hij `biznizman' in het door sancties getroffen Servië.

De ontvoering van hun zoontje is de derde in de afgelopen maand. De broer van invloedrijk zakenman Momcilo Mandic en de zwager van handelaar Vladan Kovacevic werden ook gekidnapt. Mandic' broer is bevrijd; zijn familie betaalde de 2,5 miljoen mark maar de politie stopte een radiozender in de geldzak en kon de kidnappers arresteren. Kovacevic' zwager wordt nog altijd vermist. Net als Mooie Brena behoren Mandic en Kovacevic tot de vriendenkring van Miloševic en stonden ze onder zijn protectie. Beiden werden onder (en dankzij) Miloševic steenrijk.

De ontvoering van Miloševic' beschermelingen is het begin van een trend. De vrienden van de oud-president zijn niet langer onaantastbaar. De maffia hoeft niet langer bang te zijn voor zijn toorn, want Miloševic is uitgerangeerd. En ontvoering blijkt een lucratieve bezigheid. ,,We gaan op een ordinair Latijns-Amerikaans land lijken'', aldus een oud-politiechef.

Natuurlijk, Servië heeft al langer met ontvoeringen en andere, mysterieuze verdwijningen te maken. Maar die dienden de politieke zaak, nooit louter financieel gewin. Rechter Nebojša Simeunovic bijvoorbeeld weigerde om de werknemers in de Kolubara-mijnen die staakten tegen de verkiezingsfraude door Miloševic te veroordelen. Hij werd vorige week gevonden; drijvend op zijn buik in de Sava.

Of Ivan Stambolic. Hij hielp in de jaren tachtig zijn oogappel Miloševic aan de macht en werd daarna als oud vuil in de hoek gesmeten. Hij verdween enkele maanden geleden, tijdens het joggen. Hij is nog altijd spoorloos.

    • Yaël Vinckx