Pinochet niet langer verdachte

De voormalige dictator van Chili, oud-president Pinochet, wordt niet langer beschuldigd van moord en ontvoering. Dit besloot gisteren het hof van appèl in de Chileense hoofdstad Santiago. Het hof verklaarde tevens dat de 85-jarige Pinochet niet langer onder huisarrest staat.

Het hof deed uitspraak in een beroep dat was aangespannen door Pinochets advocaten tegen de aanklacht die werd opgesteld door rechter Juan Guzman. Het hof oordeelt dat Guzman niet heeft gehandeld volgens de juiste procedures. Hij zou hebben nagelaten Pinochet te verhoren voordat deze in staat van beschuldiging werd gesteld. Mensenrechtenjurist Carmen Hertz, weduwe van een dissident die onder Pinochet werd vermoord, noemde deze redegeving een ,,pure formaliteit''.

Inmiddels is al beroep ingesteld tegen de uitspraak van het hof. Verwacht wordt dat uiteindelijk het opperste gerechtshof van Chili over het lot van de ex-dictator moet oordelen.

Pinochet wordt beschuldigd van 189 misdaden tegen de menselijkheid gedurende zijn bewind, dat duurde van 1973 tot 1990. Hij wordt verantwoordelijk gesteld voor het optreden van de beruchte `karavaan des doods', een militaire eenheid die politieke tegenstanders executeerde kort na de staatsgreep op 11 september 1970 tegen de marxistische president Salvador Allende.

Pinochet wordt in het bijzonder beschuldigd van de moord op 55 slachtoffers wier lichamen zijn teruggevonden en van ontvoering van 18 mensen die nog worden vermist. De echtgenoot van advocate Hertz, journalist Carlos Berger, was een van de slachtoffers. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. Kort voordat het vonnis werd bekendgemaakt, verklaarde president Ricardo Lagos dat zijn regering niet tussenbeide zal komen in de juridisch afhandeling van de zaak-Pinochet, maar dat zij ervoor zal zorgen dat de besluiten van het hof worden gerespecteerd. In een reactie op de uitspraak van het hof zei mensenrechtenjurist Joan Garces in Spanje, dat ,,het onvermogen van Chileense rechtbanken om onpartijdig op te treden nu juist de reden was ernaar te streven de ex-dictator in het buitenland veroordeeld te krijgen''.