Peperdure catamaran doolt rond op oceaan

Op de Atlantische Oceaan zijn bergers een race begonnen naar de `supercatamaran' Team Philips, die zaterdag door wedstrijdzeiler Pete Goss en zijn zes bemanningsleden in zwaar weer is verlaten. Op het vastmaken van het zwalkende hightech-jacht ter waarde van vijftien miljoen gulden staat een bergersloon. Het is onduidelijk of de blauwe glasfiber-catamaran met zijn twee draaibare masten kan worden gerepareerd.

Het Team Philips liep zaterdagmorgen bij windkracht 10 averij, zo'n 1.200 kilometer ten westen van Ierland. Het schip was bezig aan een proefvaart voor The Race, een nonstoprace rond de wereld die op oudejaarsavond in Barcelona van start gaat. De romp met de bemanningsverblijven en de stuurinrichting werden zo beschadigd dat Goss 's avonds gedwongen was een mayday-signaal te versturen. De bemanning werd daarop van boord gehaald door het Duitse vrachtschip Hoechst Express, op weg naar Nova Scotia, dat langzij wist te komen en klauternetten langs de romp hing.

Goss kreeg heldenstatus tijdens de Vendée Globe solozeilrace rond de wereld van 1996-'97, toen hij zijn koppositie opgaf en in een storm op de Indische Oceaan terugkeerde om een in nood geraakte concurrent te helpen. Als het Team Philips kan worden gerepareerd is het hoe dan ook te laat om mee te doen aan The Race. ,,We realiseren ons dat onze dromen voorlopig in de wachtstand staan'', aldus een woordvoerder van Goss' thuisbasis in Totnes.

Het Team Philips wordt geplaagd door tegenslagen. Bij een eerste proefvaart in maart bij de Scilly-eilanden, kort na de doop door koningin Elizabeth, verloor het schip de voorste twaalf meter van een romp. In september zakte een van de 41 meter hoge masten door het dek. Goss' tweede man haakte vervolgens af omdat hij zei te vrezen voor de veiligheid van het schip. Het laatste ongeluk betekent op zijn minst een nieuwe investering van hoofdsponsor en elektronicabedrijf Philips.

Video van de redding te zien op: www.itn.co.uk