Pelé verkozen tot voetballer van de eeuw

De Braziliaan Pelé is gisteren in Rome door de wereldvoetbalbond FIFA verkozen tot beste voetballer van de twintigste eeuw. De Argentijn Diego Maradona won de alternatieve uitverkiezing op internet.

Pelé won met ruim verschil de traditionele verkiezing, die werd bepaald door de stemming van officials, bondscoaches en journalisten. Bij deze verkiezing van de FIFA eindigde Maradona niet zoals verwacht op de tweede plaats, maar achter zijn landgenoot Alfredo Di Stefano op de derde plaats. De Duitser Franz Beckenbauer, die als vierde eindigde, kreeg meer stemmen dan Johan Cruijff. Hij was met een vijfde plaats de beste Nederlander.

De uitverkiezing op internet werd bepaald door voetballiefhebbers die hun stem op de digitale snelweg mochten uitbrengen. Voor Maradona betekende de eerste prijs op internet een goedmakertje. Hij is van mening dat de uitverkiezing van de FIFA hem ook toekomt. Pelé liet gisteren weten wie hij de beste vond. ,,Elke tijd heeft zijn kampioenen. Maar voetbal is als de muziek. In muziek heb je Beethoven en de rest. In voetbal heb je Pelé en de rest.'

De FIFA besloot pas op het laatst tot twee verkiezingen, nadat een controverse was ontstaan tussen de aanhang van Pelé en Maradona. Volgens de officiële lezing van de FIFA bood de internetverkiezing vooral jongeren de kans mee te stemmen. Gezien de uitslag klopte dit wel. De recente voetbalhelden Roberto Baggio (vierde), Romario (vijfde) en Marco van Basten (zesde) waren in de FIFA-verkiezing niet terug te vinden.

De 60-jarige Pelé was als voetballer een atletische aanvaller die goed kon koppen, schieten, soleren en combineren. Hij speelde voor de Braziliaanse club Santos en de Amerikaanse club New York Cosmos. In zijn clubloopbaan maakte hij gemiddeld bijna een doelpunt per wedstrijd. Hij scoorde 1285 keer in 1321 duels. Met het Braziliaanse elftal stond hij aan de basis van twee van de drie wereldtitels die hij heeft gewonnen. Hij speelde 92 interlands en maakte 77 doelpunten in het kanariegele shirt. Zijn laatste interland speelde hij in 1971. Later werd hij onder andere minister van Sportzaken.

De 40-jarige Maradona was meer een spelverdeler dan een aanvaller. Hij was linksbenig en beschikte over een ongeëvenaarde traptechniek. Hij maakte in clubverband furore bij achtereenvolgens Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, Newell's Old Boys en Boca Juniors. Net als Pelé nam hij deel aan vier wereldkampioenschappen. In 91 interlands maakte hij 34 goals.

Maradona vierde in 1986 het hoogtepunt in zijn rumoerige loopbaan. Hij leidde Argentinië in z'n eentje naar de wereldtitel. In 1990 verloor hij de finale tegen West-Duitsland. Na afloop stond hij huilend op het erepodium. In tegenstelling tot Pelé, die door critici als een wandelende reclamezuil wordt afgeschilderd, heeft Maradona een besmet verleden. Op het WK in 1982 werd hij geschorst wegens een rode kaart na een karatetrap. Op het WK in 1994 werd hij geschorst wegens gebruik van doping. Maradona is onlangs op Cuba afgekickt van zijn cocaïneverslaving.

Tijdens de uitverkiezing in Rome werd de Fransman Zinedine Zidane bij een stemming onder bondscoaches uitgeroepen tot beste voetballer van 2000. De middenvelder van Juventus werd met Frankrijk afgelopen zomer Europees kampioen. Het Nederlands elftal kreeg de prijs voor ploeg van het jaar. Real Madrid werd gekozen tot club van de eeuw.