Parlement EU wil roker afschrikken

Levendige kleurenfoto's van rottende tanden en zwart uitgeslagen longen moeten als het aan het Europees Parlement ligt rokers in de toekomst op andere gedachten brengen. Vandaag zou het parlement besluiten over instemming met controversiële wetgeving die de tabaksindustrie verplicht opvallende waarschuwingen af te drukken op pakjes sigaretten in Europa.

De waarschuwende teksten zouden ongeveer eenderde van de oppervlakte van het pakje sigaretten moeten beslaan. Het doel is om afschikwekkende beelden te gebruiken zodat rokers met een schok inzien hoe groot het risico is dat zij lopen om ziek te worden.

De tabaksindustrie heeft zich energiek verzet tegen de maatregel. Europarlementariër Catherine Stihler, woordvoerder gezondheidszorg van de socialistische fractie, betoogt dat rokers zich onvoldoende realiseren hoe gevaarlijk hun gewoonte is. Bestaande waarschuwingen op pakjes worden volgens haar verstopt tussen slimme kleurencombinaties of verborgen in de schappen. Stihler: ,,Consumenten geloven dat ,,lichte'' sigaretten beter zijn voor de gezondheid. Maar zij worden bedot. Zij moeten slechts harder trekken om dezelfde kick te krijgen.'' (BBC)