Oost-Europa heel tevreden

De Oost-Europese kandidaatleden hebben op de top van Nice gereageerd met commentaren die variëren van ietwat zuinige instemming tot groot enthousiasme.

Instemming was er waar het de mogelijkheden tot toetreding betreft: de EU wil vanaf medio 2004 uitbreiden, en dat biedt de koplopers houvast. Een ander thema was de beoogde vertegenwoordiging van de nieuwkomers in de Europese Commissie, de Europese Raad van Ministers en het Europees Parlement.

Polen was enthousiast. Het had daar ook redenen voor, al was er een intensieve interventie van premier Jerzy Buzek voor nodig om succes te boeken. Volgens een Frans tussenvoorstel zou Polen in de Raad 26 stemmen krijgen, twee minder dan Spanje, met ongeveer evenveel inwoners. Dat kon Buzek niet op zich laten zitten. Dankzij vooral Gerhard Schröder kreeg hij zijn zin: evenveel stemmen als de Spanjaarden. En zo bejubelde Buzek `Nice' als ,,buitengewoon voordelig'' voor Polen en als ,,een buitengewoon succes''. Litouwen sleepte met een soortgelijke interventie twee stemmen méér uit het vuur dan de vijf die het zou krijgen. ,,Dat bewijst dat er een echte dialoog is'', vond de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken.

Zuinigjes reageerde de Tsjechische premier Miloš Zeman. Hij was ,,principeel tevreden'', omdat de Tsjechen evenveel stemmen krijgen als de Grieken, Belgen, Portugezen en Hongaren, ,,en als zij tevreden zijn, zijn wij het ook''. In Bratislava wachtte Zeman gisteren met zijn collega's uit Hongarije, Slowakije en Slovenië de resultaten van de top af. De vier premiers hadden tevoren twee verklaringen opgesteld. De ene was ,,een protest tegen de slechte resultaten'', de andere diende ,,om onze vreugde en ons plezier uit te drukken''. ,,God zij dank is het tweede scenario uitgekomen'', aldus Zeman, toch nog opgelucht.

De andere kandidaatleden zaten met hun reacties ergens tussen de Tsjechische zuinigheid en het Poolse enthousiasme. ,,We hebben alle redenen voor een goede stemming'', zei de Hongaarse premier Viktor Orbán. ,,Een goed resultaat voor Bulgarije'', vond zijn Bulgaarse collega Ivan Kostov. Ook Roemenië is tevreden. Aanvankelijk zou het met 22,5 miljoen inwoners één stem minder krijgen in de Raad van Ministers dan Nederland, met zestien miljoen inwoners. Uiteindelijk kreeg het met veertien stemmen één stem meer, en dat was reden tot vreugde.