Nieuwe BSE-test bewijst: nog meer Frans besmet vlees

In Frankrijk is het afgelopen jaar waarschijnlijk meer vlees van BSE-runderen in de winkel terechtgekomen dan tot tot nu toe is aangenomen. Tot deze schatting kwam gisteren in Parijs het Franse Agentschap ter bescherming van de Consumenten (AFSSA) na bestudering van 15.000 BSE-sneltests.

Met het in juni ingevoerde sneltestprogramma zijn driemaal zoveel ziektegevallen gevonden dan met het sinds 1990 van kracht zijnde testprogramma. Vóór die tijd zijn ,,veel ziektegevallen waarschijnlijk niet ontdekt of niet aangemeld'', aldus de bekendmaking van AFSSA.

De gekkekoeienziekte BSE kan bij de vleesetende mens de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken. Het gebruik van diermeel, dat vrij algemeen beschouwd wordt als de veroorzaker van de gekkekoeienziekte, is al sinds 1991 verboden in Frankrijk.

Uit de 15.000 sneltests bleken twee van elke duizend runderen besmet met BSE, vooral bij tussen 1993 en 1995 geboren dieren. Dat bij dieren ouder dan vier jaar de gevallen van BSE zijn waargenomen, komt doordat het bij jongere koeien tijd kost voordat de hersenziekte tot ontwikkeling komt.

De 15.000 tests zijn uitgevoerd bij dieren met een hoger dan gemiddeld risico: koeien die een natuurlijke dood stierven en koeien die moesten worden gedood na een ziekte of een ongeluk.

Volgens het AFSSA zijn er 32 gevallen van de gekkekoeienziekte geconstateerd sinds met het sneltesten werd begonnen. Bij deze test worden de hersenen van de koe onderzocht op de aanwezigheid van een besmettelijke proteïne, prion genaamd. ,,We zijn niet verrast,'' zei Didier Calavas, lid van de epidemologische afdeling van AFFSA, gisteren op een persconferentie in Parijs. ,,De resultaten komen overeen met onze verwachting.''

In 1999 had het agentschap voorspeld met het nieuwe testprogramma per duizend koeien drie gevallen met BSE te zullen ontdekken. Het werden er dus twee op de duizend. AFFSA ontdekte overigens dat koeien die gedood zijn na een verwonding door een ongeluk een iets hoger risico op infectie hadden dan de rest: 3 op de 1.000. De Franse regering heeft gisteren onmiddelijk stappen genomen om deze dieren uit de voedselketen te halen. Alle gewonde dieren (gemiddeld 25.000 per jaar) zullen op de boerderijen worden geruimd.

Tot eind dit jaar zijn in Frankrijk in het kader van de versterkte controles in totaal 48.000 BSE-sneltests voorzien. Sinds begin dit jaar zijn tot nu toe in totaal 129 BSE-gevallen ontdekt in Frankrijk en 208 sinds 1991.

Frankrijk is door een nieuwe paniek bevangen sinds in oktober werd ontdekt dat mogelijk geïnfecteerd vlees in de supermarkten lag gestald. Het vlees werd snel verwijderd, maar het consumentenvertrouwen was geschaad. Veel schoolkantines hebben vlees op het menu geschrapt en de Franse regering heeft strenge maatregelen genomen om de risico's uit te bannen, zoals het verbod op de verkoop van T-bone steak. Twee mensen zijn in Frankrijk al aan de hersenziekte gestorven, tegen 80 in Groot-Brittannië.