Machtswisseling Roemenië versneld

Het Roemeense parlement, gisteren voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen, gaat de procedures voor de overdracht van de macht na de verkiezingen versnellen. Nog voor eind december moet een nieuwe regering aantreden.

De toekomstige premier, Adrian Nastase, zei gisteren uiterlijk 25 december met instemming van het parlement te willen aantreden met een minderheidsregering van leden van zijn eigen sociaal-democratische PDSR. Met het oog daarop wil hij onderhandelen met de centrum-rechtse partijen, die Roemenië de afgelopen vier jaar hebben geregeerd en die bij de recente parlementsverkiezingen een zware nederlaag leden. Nastase hoopt dat centrum-rechts een PDSR-minderheidsregering voor minimaal een jaar willen gedogen, om het hervormingsbeleid op gang te kunnen brengen.

In de twee huizen van het parlement heeft de PDSR 220 van de 485 zetels. Centrum-rechts (de Democratische Partij, de liberalen en de partij van de Hongaarse minderheid) heeft 126 zetels. Centrum-rechts wil niet samen met de ex-communistische PDSR regeren, maar heeft zich in principe bereid verklaard een minderheidsregering onder Nastase te gedogen.

De ultra-rechtse Groot-Roemenië Partij PRM van Corneliu Vadim Tudor, die 121 zetels heeft en de tweede partij in het parlement is, komt voor geen enkele partij voor samenwerking in aanmerking. Als het aan de andere partijen ligt, blijft de PRM in het parlement geheel geïsoleerd. Tudor zei gisteren dat de minderheidsregering van de PDSR zonder de steun van zijn PRM binnen drie maanden zal vallen.

Nastase zei gisteren hervormingen ,,met een menselijke dimensie'' te willen doorvoeren. Die ,,menselijke dimensie'', zo verduidelijkte hij, moet ,,een sociale explosie'' voorkomen. De beoogde premier staat voor de taak pijnlijke hervormingen te realiseren in een situatie van chronische armoede en chronische ontevredenheid. Hij zei met het Internationale Monetaire Fonds te willen praten over een plan dat voorziet in een begrotingstekort van 4,5 procent van het bbp in 2001 – méér dan dit jaar.

In Boekarest werd vandaag de officiële uitslag van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag bekendgemaakt. De presidentsverkiezingen werden als verwacht gewonnen door Ion Iliescu, de leider van de PDSR. Hij kreeg 66,83 procent van de stemmen; zijn ultra-rechtse rivaal Tudor bleef op 33,17 procent steken. De opkomst bedroeg 57,5 procent van het electoraat.