Kroatië heeft `problemen' met tribunaal

Kroatië heeft ,,problemen'' met het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag. Het tribunaal concentreert zich volgens de Kroatische premier Ivica Racan op misdrijven van Kroaten jegens Serviërs.

Misdrijven die tegen Kroaten zijn begaan, zou het Hof negeren. ,,Het is geen geheim dat we problemen hebben met het internationale tribunaal'', zo zei premier Racan gisteren, met ongebruikelijke openhartigheid. Hij zei dat het tribunaal heeft gevraagd om de Kroatische legerleider generaal Petar Stipetic te ondervragen over oorlogsmisdaden, begaan tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog in de tweede helft van 1991 en de twee bliksemcampagnes tegen de Kroatische Serviërs in 1995. Volgens Racan moet de regering zich nog beraden over de omstandigheden waaronder Stipetic naar Den Haag zou mogen gaan. Hij maakte evenwel duidelijk dat Kroatië het beu is voortdurend het onderwerp te zijn van onderzoek van het tribunaal naar misdrijven van Kroaten jegens anderen en maar zelden iets te horen over misdrijven die jegens Kroaten zijn begaan. Kroatië, aldus Racan, wil met het tribunaal samenwerken, maar het wil wel ,,zijn wetten en zijn waardigheid beschermen''. Het tribunaal moet volgens hem ,,de chronologie en de ernst van misdrijven'' niet negeren.

Vice-premier Goran Granic van Kroatië klaagde vorige week al dat Kroatië voortdurend onder druk wordt gezet met betrekking tot de Kroatische verantwoordelijkheid over misdrijven die in 1995 zijn begaan, terwijl vrijwel niemand is aangeklaagd voor misdrijven die door Kroatische Serviërs in 1991 zijn begaan, met uitzondering van drie Joegoslavische officieren die betrokken zouden zijn geweest bij de moord op tweehonderd mensen in Vukovar; deze drie bevinden zich in Servië en zijn nog altijd op vrije voeten, net als trouwens de eveneens aangeklaagde vroegere leider van de Kroatische Serviërs, Milan Martic.

De Kroatische regering van premier Racan trad begin dit jaar aan met de belofte, de samenwerking met het tribunaal te verbeteren, nadat het voorgaande bewind, van president Tudjman, het onderzoek naar oorlogsmisdaden en de opsporing van verdachten jarenlang had geboycot. Het afgelopen jaar was de samenwerking van het tribunaal een van de speerpunten van de `terugkeer' van Kroatië op de weg naar Europa.

Generaal Stipetic, legerleider sinds dit jaar, leidde in 1995 een van de militaire operaties tegen de Kroatische Serviërs. Zijn naam is niet in verband gebracht met oorlogsmisdaden; hij heeft gezegd bereid te zijn naar Den Haag te gaan als het tribunaal hem oproept.