Korthals moet opnieuw uitleg geven over `Dover'

De Tweede Kamer wil dat minister Korthals (Justitie) opnieuw tekst en uitleg geeft over de gang van zaken rond het Dover-drama in juni, waarbij 58 Chinezen in een vrachtauto de dood vonden.

Verscheidene woordvoerders nemen het bericht, gisteren in deze krant, dat de hoofdverdachte O. een relatie had met de Chinese mensensmokkelaarster K., die bij de politie bekend was, hoog op. De Kamer wil van Korthals weten of het drama, op basis van de gegevens die bij de politie bekend waren, voorkomen had kunnen worden.

Volgens het Kamerlid Van de Camp (CDA) maakt deze gang van zaken ,,eens te meer duidelijk dat het Dover-drama wellicht voorkomen had kunnen worden''. Er rijst, aldus Van de Camp, nu opnieuw twijfel en verwarring. Van de Camp zal Korthals morgen om opheldering vragen tijdens het al eerder geagendeerde overleg over de afwikkeling van het onderzoek naar de zaak.

Het Kamerlid Dittrich (D66) noemt het opvallend ,,dat de vrouw al sinds april in de gaten werd gehouden en dat de politie pas in juni, na het Dover-drama, in de politieregisters heeft gekeken''. ,,Als dit eerder was gedaan, was O., de hoofdverdachte, misschien in het bewuste weekend geobserveerd en zou de politie hebben ingegrepen voordat de vrachtauto wegreed.''

Volgens het D66-Kamerlid is de politie dan ook ,,te laks'' opgetreden en heeft deze ,,zitten slapen'' door niet tijdig de verschillende feiten met elkaar te ,,rijmen''.

PvdA-woordvoerder Kalsbeek, genoemd als mogelijke opvolger van staatssecretaris Cohen (Justitie) wanneer deze burgemeester van Amsterdam wordt, was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

GroenLinks wil van Korthals weten waarom hij de Kamer niet eerder iets heeft meegedeeld over de relatie tussen O. en de mensensmokkelaarster. Zelfs als in juni nog niets over de Chinese vrouw bekend was, had hij dit moeten melden, aldus het Kamerlid Halsema.

ACHTERGROND: pagina 3