Kijkcijfers

De kijkcijfers op de beeldbuis zijn wat voetbal betreft in Nederland 16,7 procent gedaald. Dat zegt het Engelse onderzoekbureau Broadcasters Audience Board en waarom zou je dat niet geloven? De KNVB schijnt aan de juistheid ernstig te twijfelen, maar ik twijfel zo vaak aan de voetbalbond. Die ken ik namelijk zo'n beetje, terwijl ik van de Britten en hun onderzoekbureau niets weet. Het voordeel van de twijfel komt hen dus toe.

De mensen van dat bureau kwamen ook over de brug met cijfers over andere voetballanden, waarvan mijn gevoel mij zegt dat ze heel goed op waarheid kunnen berusten. Ze zijn niet over de hele linie pessimistisch. In Duitsland, Griekenland en Portugal nam men een lichte stijging waar, in Italië een betrekkelijk gematigde daling (8,7 procent), maar elders zware terugval: Engeland 17,9 procent, Spanje 19 procent, Frankrijk zelfs 24,4 procent en dat betekent dat wereld- en Europees kampioen koploper is.

Ik meen de KNVB wel te begrijpen. Aan de ene kant nemen de wedstrijdbezoeken toe. Nieuwe stadions verrijzen alom. Een gammele accommodatie bezit niemand meer. Het enige waarmee getobt wordt is de grasmat van Ajax. Maar het leven van de televisiekijker toont sporen van verwarring. Het aanbod is overweldigend. Is het niet via de NOS of RTL5 dan wel via Canal+ – aanbod van meestal live-wedstrijden is er bijna elke week.

Onlangs was de NOS van 19.00 tot 24.00 uur in de weer om ons op de hoogte te houden van wat er hier en elders in Europa op het gebied van Champions League en UEFA Cup allemaal afspeelde. Het is geen wonder dat menige kijker zich, al of niet met verschijnselen van walging, afwendde. ,,Ik ben gek op rijst met boter en suiker'', zei het jongetje tegen zijn moeder. ,,Maar kunnen we nu eens niet iets anders eten?''

Feyenoord-Ajax moet niet om 13.00 uur 's middags beginnen maar gewoon om half drie. Voorlopig ben ik geneigd die alarmerende cijfers te geloven. Jongens, jullie hebben ons overvoerd. En dan hebben we het nog niet eens over spelpeil gehad. Feyenoord-Ajax was goed, maar het meeste wat je te zien krijgt, is niet meer dan een vijf waard.

    • Herman Kuiphof