KARBONADES MET UIENMARMELADE

Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan op een matig vuur. Doe er de uienringen in, bestrooi ze met zout en peper en schep goed om. Laat ze onder regelmatig omscheppen circa 30 minuten fruiten tot ze volledig gaar zijn. Schep er de oregano en basterdsuiker door, draai het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen nog circa 10 minuten bakken tot de uien gekarameliseerd zijn. Giet er de bouillon en wijnazijn over, schep goed om, draai het vuur iets hoger en laat onder af en toe omscheppen circa 5 minuten koken tot bijna al het vocht verdampt is. Schep er desgewenst de aalbessengelei door. Zet een vlamverspreider onder de pan en houd de marmelade warm.

Verwijder de taaie stronk en dikke nerven van de kool en snijd de bladen in reepjes. U kunt de kool desgewenst 1 tot 2 minuten in een pan gezouten blancheren, afgieten en dan onder de koude kraan laten schrikken. Laat de kool dan goed uitlekken.

Bestrooi de karbonades met zout en peper. Verhit de overgebleven 2 eetlepels olijfolie in een grote, zware koekenpan op een middelhoog vuur. Bak er de karbonades aan beide kanten snel goudbruin in. Voeg het sinaasappelraspsel en -sap en de wijn toe. Draai het vuur lager, leg het deksel op de pan en laat de karbonades in 10 tot 12 minuten gaar bakken. Leg de karbonades op een schaal, dek ze af met aluminiumfolie en houd ze warm in een lauwe oven.

Schep de kool door het vocht in de pan en laat onder regelmatig omscheppen circa 3 minuten bakken op een hoog vuur. Schep het komijnzaad en zout en peper door, leg het deksel op de pan en laat de kool in circa 5 minuten gaar stoven. Schik de karbonades op voorverwarmde borden en schik er de marmelade en gare kool naast. Geef er gepofte aardappels bij.

    • Kim Maclean