Internationaal

LONDEN

Niet geïnspireerd door de mooie winsten die de beurzen van de Verenigde Staten gisteren boekten deden de aandelenmarkten van Europa vanmorgen zonder uitzondering een stapje achteruit. In Londen konden de aandelen van bedrijven uit de telecom- en technologiesector hun opmars van gisteren geen vervolg geven. De indexgiganten Vodafone en British Telecom moesten beide inleveren. Vodafone daalde 1,3 procent, British Telecom 1 procent. Een andere verliezer was Shire Pharmaceuticals, dat 3,8 procent daalde. De markt reageert niet positief op de overname door Shire van de Canadese branchegenoot BioChem voor 4,5 miljard euro. Rond het middaguur noteerde de FTSE-100 0,3 procent lager op 6.354 punten.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt kwamen de technologieaandelen vanmorgen aanvankelijk in een glijvlucht terecht. Het gevolg was een daling van de Duitse DAX-index. Later kon een deel van het verlies worden goedgemaakt. Vroeg in de middag had de beursbarometer een stand van 6.778 punten bereikt, fractioneel procent lager dan het slot van gisteren.

PARIJS

De beurs van Parijs opende vanochtend vlak. Alleen het aandeel Vivendi Universal, dat gisteren zijn eerste notering kreeg, zorgde voor wat opwinding. Het aandeel klom 4 procent naar 76,95 euro. De CAC-40 leverde licht in. Om 12.30 uur noteerde de index 0,4 procent lager op 6.055 punten.

TOKYO

De effectenbeurs van Tokyo sloot vandaag de deuren met een winst van 0,65 procent. De Nikkei-index steeg met 99 punten tot 15.115, voornamelijk als gevolg van hogere koersen van technologieaandelen. Deze sector deed het goed nadat gisteren de Nasdaqbeurs in New York een stijging had laten zien van 3,3 procent.

Elders in Azië waren de aandelenkoersen overwegend lager. De beurs van Zuid-Korea leverde 2,1 procent in, die van Hongkong had een daling van een half procent op de borden staan.

NEW YORK

De Nasdaq, waaraan voornamelijk bedrijven uit de technologiesector zijn genoteerd, zette gisteren de opgaande lijn voort die al voor het weekeinde was ingezet. Chipfabrikant Intel klom met bijna 10 procent naar 37,5 dollar. Vorige week nog liet Intel weten dat de omzet in de komende kwartalen zou tegenvallen, maar gisteren lieten de beleggers zich meer gelegen liggen aan het nieuws dat het bedrijf de kleinste en snelste halfgeleider ter wereld heeft ontwikkeld. De Nasdaq sloot 3,3 procent hoger op 3.014 punten. De meer traditionele Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 10.726 punten.