Götz Friedrich (70) overleden

Götz Friedrich, een van de belangrijkste Duitse operaregisseurs van de afgelopen decennia, is vandaag op 70-jarige leeftijd na een korte ziekte in Berlijn overleden. Afgelopen vrijdag ging zijn laatste productie, de moderne kinderopera Amahl en de nachtelijke bezoekers, in première, al kon hij de voorstelling niet meer bijwonen. Friedrich, afkomstig uit Neurenberg, werkte aanvankelijk voor de Komische Opera in Oost-Berlijn en werd in 1981 intendant van de Deutsche Oper in West-Berlijn. Zijn producties waren ook in Amerika en Japan te zien. In ons land regisseerde Friedrich bij de Nederlandse Opera in de periode 1972-1984 zeven opera's, waaronder Tristan und Isolde, Wozzeck, Falstaff, Aida, Le nozze di Figaro en Don Giovanni. Friedrich regisseerde ook opera's van Richard Wagner in Bayreuth. Hij zat nog vol plannen voor nieuwe opera's, boeken en films.