Europese beleggers: strengere beursregels

De regels voor bedrijven die een notering aan een Europese beurs krijgen moeten worden verscherpt en geharmoniseerd. Dat vindt Euroshareholders, een samenwerkingsverband van Europese beleggersverenigingen.

Euroshareholders vertegenwoordigt ongeveer 230.000 Europese particuliere beleggers. De vereniging heeft tien aanbevelingen op papier gezet om ,,de bescherming van de beleggers te versterken en het introductieproces te verbeteren''. De Nederlandse Vereniging voor Effecten Bezitters (VEB) maakt deel uit van Euroshareholders.

Vorige maand publiceerde Euronext, waarvan de effectenbeurs van Amsterdam een onderdeel wordt, al nieuwe regels voor beursintroducties. De voorstellen van Euroshareholders gaat in een aantal opzichten verder dan het nieuwe beursreglement. Zo vindt Euronext het voldoende als een bedrijf drie van de vijf jaar voorafgaand aan de beursintroductie winst heeft behaald. Euroshareholders wil dat bedrijven minimaal drie jaar winstgevend zijn voordat ze een notering kunnen krijgen.

Verder wil Euroshareholders dat een bedrijf zijn prospectus twee weken voor een introductie beschikbaar stelt. De beurs vindt een periode van drie dagen lang genoeg. De vereniging pleit er ook voor dat bedrijven die naar de beurs gaan duidelijke uitspraken doen over hun winstprognoses en hun doelstellingen. Op dit moment is dat, afgezien van het lopende boekjaar, geen verplichting bij Euronext.

De discussie over de regels rond beursintroducties is opgelaaid sinds de mislukte beursgang van internetbedrijf World Online. Veel beleggers die geld verloren klaagden erover dat de beurs te weinig regels op dit gebied had. Dat was onder meer aanleiding voor de Amsterdamse beurs om het reglement aan te scherpen.

Euronext laat in een reactie op de aanbevelingen van Euroshareholders weten dat de fusiebeurs op dit moment bezig is om de regelgeving van de drie aangesloten beurzen te harmoniseren. ,,We zullen de aanbevelingen van Euroshareholders daarbij zeker in ogenschouw nemen,'' aldus een woordvoerder.